Vid en kontroll den 9 januari såg Livsmedelsverket att slakteriet använde organ som kommit i kontakt med maginnehåll, vilket inte tillåts.
Under återkontrollen den 24 januari konstaterade Livsmedelsverket att slakteriet inte åtgärdat felet.
”Det är ur livsmedelssäkerhetssynpunkt mycket viktigt att livsmedlen inte är kontaminerade med maginnehåll eftersom det annars kan innebära oacceptabel risk för människors hälsa”, skriver Livsmedelsverket i beslutet om vitesföreläggande.
Beklagar det inträffade
Om slakteriet inte åtgärdar bristerna i livsmedelshanteringen måste de betala 50 000 kronor i vite för varje påbörjad månad från och med mars, som Livsmedelsverket sett att bristerna finns kvar.
– Vi har haft en situation som en av våra medarbetare hanterat på ett felaktigt vis. Det är foderdelar i strupen som läckt ut på hjärtat, säger Ove Konradsson, vd vid Skövde Slakteri, till SVT Västnytt.
– Det är en ovan människa som har stått där och vi har rättat till det. Det är beklagansvärt och vi har åtgärdat problemen. Vi har haft utbildning av personalen och det ska förhoppningsvis inte hända igen.
Livsmedelsverket vill se permanent lösning
Skövde slakteri har inte använt organen som fått maginnehåll på sig och efter den 24 januari har inga ytterligare brister hittats. Vitesföreläggandet ligger dock kvar.
– Att de rättar till det är jättebra och då faller vitet inte ut. Hittar vi ingenting nu, då är det överspelat, men det här föreliggandet ligger här än så länge, säger Lennart Nilsson veterinärinspektör vid Livsmedelsverket, till SVT Västnytt.
Livsmedelsverkets vitesförelägganden brukar i regel ligga kvar ett halvår innan de skrivs av.
– Det här är ju sådant att bara för att vi går förbi en gång och det ser bra ut så är det inte bra. Vi vill se en permanent lösning.
Såldes inte vidare
Livsmedelsverket är på plats på Skövde slakteri från morgon till kväll och tack vare det kunde organen stoppas från att komma ut till försäljning.
– Det var ju för att vi såg det, men vi ska aldrig behöva upptäcka en sådan här sak. Det är företagarnas ansvar att ingenting kommer ut som kan drabba konsumenterna på något sätt, säger Lennart Nilsson.
Livsmedelverkets beslut kan överklagas.