Sluträkningen för den stora oljekatastrofen på Tjörn 2011 är klar. Tjörns kommun får nästan allt betalt – medan samtidigt missar staten 65 miljoner på grund av en icke påskriven konvention. Foto: SVT

170 miljoner för Tjörnoljan

Uppdaterad
Publicerad

Sluträkningen för den stora oljekatastrofen på Tjörn 2011 är klar. Tjörns kommun får nästan allt betalt – medan samtidigt missar staten 65 miljoner på grund av en icke påskriven konvention

Den 15 september 2011 drev ett stort oljebälte in på Tjörn efter en fartygskollision fyra dagar tidigare utanför Danmarks Norsjökust.

Stora resurser sattes in för saneringen som tog 15 månader. Omkring 1200 ton olja och oljeskräp togs upp.

Oljesaneringen vid Tjörn

Nu är slutnotan klar. 170 miljoner kronor landar den på.

En summa som inte täcks av det läckande fartygets försäkringar

– Uppgörelsen säger att staten får 105 miljoner så det är ju 65 miljoner som fattas och det beror på att staten inte hade skrivit på den så kallade bunkerkonventionen. Hade det varit gjort så hade pengarna räckt för att täcka alla kostnader, säger Carl-Ian Bissmark, räddningschef på Tjörn.

Staten ersätter Tjörns kommun med de 130 miljoner kronor som kommunen lagt ut.

Men det blir ingen ersättning för de två miljoner kommunen lagt ut för bland annat räntekostnader för de lån Tjörn tvingades ta och för de så kallade kaffepengarna.

– Det var en kostnad på sammanlagt 400 000 kronor som vi tog för att köra ut fika till dem ute på öarna i stället för att hämta in dem i land med 20 minuters resa in, 20 minuter fika och sedan 20 minuter ut igen. En ren arbetsmiljöfråga, säger Carl-Ian Bissmark.

I dag är all olja borta från bergen på Tjörn.

– Det är väldigt prydligt och snyggt. De har gjort ett fantastiskt arbete som har varit med och jobbat, säger säger Carl-Ian Bissmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet