Social resursförvaltnings kartläggning över hälsoskillnaderna visar att det skiljer nio år i förväntad livslängd för män beroende på var i Göteborg de bor. För kvinnor är skillnaden sju och ett halvt år.
Och det märks också på vårdcentralerna i staden.
– Sjukdomar som är vanliga kanske bland 70-80-åringar i andra delar av Göteborg, finns kanske hos 50-åringar i högre utsträckning i Östra Göteborg, säger Henry Ascher, professor i folkhälsovetenskap.
Så man blir gammal väldigt fort i vissa delar?
– Ja.
Räcker inte att satsa på vården
Idag är skillnaden på förväntad livslängd mellan olika områden i Göteborg ungefär lika stor som skillnaden mellan Sverige och Nicaragua. Och det kan inte bara förklaras av faktorer som levnadsvillkor och ursprung.
Enligt Henry Ascher är de socioekonomiska klyftorna i samhället en stor del av problemet, att bara satsa på vården är därför inte tillräckligt för att jämna ut hälsoskillnaderna mellan göteborgarna.
– Det finns väldigt mycket forskning som pekar på hur relativ fattigdom påverkar hälsan. Man kan ju tycka att man har det ändå mycket bättre i Sverige än vad man har det i Uganda eller i Sverige för 75-100 år sedan, och det är ju sant. Men det verkar just som den här relativa positionen i samhället påverkar hälsan i väldigt stor utsträckning, säger han.