Daniel Jansson på SOM-institutet i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Daniel Jansson, forskningskommunikatör på SOM-institutet, varför unga visar ett allt mindre intresse för miljö- och klimatfrågor. Foto: Helena Josefsson/SVT

SOM-undersökning: Unga allt mindre intresserade av miljö- och klimatfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Klimat- och miljöfrågorna stod högre i kurs hos unga tidigare. Det visar en ny rapport.

– Orsaken kan vara en motreaktion bland unga då de kanske känner en press på sig att de måste vara intresserade av miljön, säger Daniel Jansson på SOM-institutet.

Efter flera år av många och stora klimatdemonstrationer i Sverige och världen så tycks intresset för miljöfrågor bland unga minskat.

11 procent i åldersgruppen 16 till 29 år uppgav 2023 att de inte alls är intresserade av miljö- och klimatfrågor, visar den senaste SOM-undersökningen.

– Det är anmärkningsvärt. Det är likvärdigt med till exempel gruppen sverigedemokrater, där 12 procent säger att de inte alls är intresserade av miljöfrågor, säger Daniel Jansson, forskningskommunikatör på SOM-institutet.

Förändring efter pandemin

Enligt honom var det sju procent som uppgav att de inte alls är intresserade av miljö- och klimatfrågor 2021. År 2022 ökade den siffran till tio procent.

– Det är framför allt efter pandemin som det skett en förändring. Men det här måste vi gräva djupare i vid höstens undersökning.

Drar till höger i politiken

Även analysföretagen Ungdomsbarometern ser samma trend i sin undersökning som besvaras av 15 000 personer i åldersgruppen 15 till 24 år.

– 2018 var det 8 procent som inte alls var intresserade av miljö- och klimatfrågor, medan det 2023 var 14 procent som gav det svaret, säger Jacob Borssén, expert utbildning och samhälle på Ungdomsbarometern.

Både SOM-institutet och Ungdomsbarometern uppger att till exempel ungas identifiering som miljövänner har minskat och att allt fler drar till höger i politiken.

– Det är en stökig omvärld. Det finns en uppgivenhet och tilltron till att politiker ska lösa klimatfrågorna har minskat, säger Jacob Borssén.

Det han tycker är mest uppseendeväckande är att 50 procent av de som var 15 till 24 år gamla uppgav 2018 att de hade ett starkt intresse för klimatfrågor. 2023 hade den siffran gått ner till 35 procent.

Charlie  Carlstedt, Iza Wingård och Mina Gracie i Göteborg ger sin syn på varför de tror att ungas miljöintresse har minskat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlie Carlstedt, Iza Wingård och Mina Gracie i Göteborg ger sin syn på varför de tror att ungas miljöintresse har minskat. Foto: SVT/Helena Josefsson

SOM-undersökning

  • SOM-undersökningarna genomförs varje år sedan 1986 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
  • Urvalet innefattade alla svenska och utländska medborgare som har sin primära adress i Sverige och som är mellan 16 och 90 år.
  • Av det ursprungliga urvalet på totalt 26 250 personer var det 12 175 personer som besvarade och skickade in formuläret vilket motsvarar en nettosvarsfrekvens på 48 procent.
  • Syftet med undersökningarna är att kartlägga svensk opinion och belysa hur svenska folkets vanor och attityder förändras över tid.

Källa: SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.