Efter andra världskriget dumpades vrak med övergiven ammuniton och kemiskt stridsmedel bland annat vid Måseskär utanför Orust. Vraken ligger på 200 meters djup och har undersökts flera gånger, blanda annat 1992 då hittades låga halter av senapsgas och 2017 upptäcktes spår av kemiska stridsmedel i plattfisk och havskräfta.
Efter analys av provfiskad nordhavsräka förra sommaren konstateras nu att koncentration av det kemiska stridsmedlet diphenylchlorarsine också finns i räkor.
Upp till 100 tråldragningar per år
Halterna är väldigt låga och räkorna anses inte farliga att äta, men både Hav- och vattenmyndigheten och Livsmedelsverket tycker ändå att det borde införas fiskeförbud.
– De funna halterna är inte farliga för människor, men ämnena ska inte finnas i maten och de samlade fynden stödjer rekommendationen att inte fiska i området, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Enligt sjökorten så avråder man från fiske i området, men Hav- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket kan konstatera att det ändå bottentrålas vid vraken samt är populärt område för fritidsfiskare. Enligt Hav och vattenmyndigheten handlar det om upp till 100 tråldrag som görs om året.