– Det kan handla om tusentals hummertinor bara här runt Tjörn och Orust där vi hittills letat, säger Niclas Åberg, projektledare 8 fjordar.
Varje år slängs det, tappas bort eller saboteras en större mängd hummertinor och fiskenät av syntetiska material i innerfjordarna utmed Bohuskusten. De förvandlas till så kallade spökfiskeredskap på havets botten och kan utgöra ett hot mot svaga fiskebestånd och skaldjur, då djuren som går in i redskapen svälter ihjäl och blir till lockbete och föda för nya djur.
– Det blir ett ont kretslopp som i princip kan pågå under flera års tid, säger Niclas Åberg.
Torsken hotad
Han menar att det hela är ett stort resursslöseri som kan få stora negativa konsekvenser.
– Det finns till exempel ett ytterst litet bestånd av lekande torsk i vårt fjordområde och varje torsk som försvinner i onödan blir därför ett problem.
Nu har Niclas Åberg tillsammans med en arbetsgrupp tagit fram ett enkelt redskap som kallas ”trollhoppa”. Redskapet som ser ut som ett ankare med flera vassa taggar drar de utmed botten i jakt på hummertinor. Ett antal stickprovskontroller har redan genomförts och fiskelyckan har varit god. På bara några timmar har ett 20-tal tinor hittats och fem särskilt intressanta områden har identifierats. Nu vill de i projektet fortsätta kartläggningen med mer avancerad teknik för att få en ännu säkrare bild över spökredskapens utbredning.
– Vi vill utveckla metoden och göra den betydligt bättre, kanske använda kameror eller ett riktigt bra ekolod, säger Niclas Åberg.
Vill förebygga på lång sikt
Projektets mål är dock inte bara att kartlägga och få bort befintliga spökredskap utan även förebygga problemet på lång sikt. Då gäller det att få både yrkes- och amatörfiskare att sluta använda syntetiska material till förmån för nedbrytbara. En metod som Niclas Åberg lyfter fram är att använda hummertinor med paneler av bomullsgarn eller annat material som ruttnar sönder. Då öppnas tinorna automatiskt efter ett tag i vattnet.
– De här finns redan i dag och är både en enkel och billig lösning som borde användas i mycket högre utsträckning, säger Niclas Åberg.