Två personer står vid en brygga och förbereder att sänka ett autonomt undervattensfordon (AUV) i vattnet. Den ena personen håller i AUV:en medan den andra assisterar med nedsläppet. Bakgrunden visar vågigt vatten och en del av bryggan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du när Bengt Liljeblad, doktor i oceanografi, och Martin Hassellöv, professor i analytisk miljökemi, sjösätter roboten för första gången vid Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil. Foto: Kristian Åkergren

Robot ska hjälpa forskare på Göteborgs universitet att bättre förstå havsbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vad döljer sig egentligen på havsbotten på Västkusten? Forskare vid Göteborgs universitet har nyligen köpt in en självkörande undervattensrobot som de tänker använda i sin forskning för att få svar på det. Roboten, tror man, kommer underlätta arbetet markant.

– Det här är banbrytande teknik för oss. Vi har stora kunskapsluckor om havsbotten som den kan hjälpa oss med att fylla, säger Martin Hassellöv, professor i analytisk miljökemi på institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

Undervattensroboten, som ursprungligen kommer från Nya Zeeland, är utrustad med både ekolod, filmkamera, lampor och mätinstrument. Den kan gå ända ner till 500 meters djup.

– Vi kommer dels få en bättre förståelse för den biologiska mångfalden, men också påverkan av marint skräp, som gamla fiskenät, föroreningar eller läckor från vrak och ammunition från andra världskriget, förklarar Martin Hassellöv.

Kan spara pengar

Tidigare har forskarna fått förlita sig på det som spolats upp på land, eller det som fastnat i näten i samband med trålning. Och om man har velat använda andra undervattensfarkoster har det alltid gjorts genom kontroll från ytan.

– Den här kan vi programmera så att den kör själv. Det blir billigare i långa loppet, eftersom att ha fartyg som ligger och väntar kostar mycket.

Roboten är en del av ett EU-projekt där flera universitet samarbetar om olika typer av teknik. Göteborgs universitet har köpt in den för drygt en miljon kronor.

– Vi hoppas komma igång med ett första forskningsprojekt till våren.

I klippet ser du när roboten testkörs för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.