Det går inte att ta miste på att brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz är stockholmare. Dialekten skulle få Jerry Williams att mysa.
Men det är inte bara dialekten som gör att Berne skiljer ut sig på Gustaf Adolfs torg. Innehållet i hans väska är egentligen betydligt mer ovanligt i Göteborg. Där ligger nämligen mängder av små förslutna plastpåsar med allt en narkoman behöver för att tillreda och få i sig sin drog. Förutom själva drogerna såklart. Och det är dessa små påsar som i många år orsakat så häftiga diskussioner i Sveriges kommuner. Ska kommunerna tillhandahålla dem, eller inte. Bidrar de till ett bättre liv, och lägre sjukkostnader? – Eller underlättar de, och rent av stimulerar till missbruk?
Göteborg en av få kommuner
I Stockholm införde man för två år sedan sprututbyten, och även i städer som Malmö och Helsingborg där missbruksproblemen är påtagliga, har man valt att gå samma väg. Dock inte i Göteborg.
Det ansvariga kommunalrådet Marina Johansson (S) har tidigare i höstas sagt till SVT Nyheter Väst att så länge det inte finns mer belägg för att sprututbyte är en effektiv åtgärd för att minska smittspridning, ser hon ingen anledning att styra om resurserna.
– Jag tycker att det är mycket viktigare att arbeta för att människor inte hamnar i missbruk och att hjälpa dem som trotts allt hamnar där att ta sig ur det, sa hon till SVT för en månad sedan.
Ta bort kommunalt veto
Frågan är bara hur länge till Göteborg kommer att stå fast vid sitt nej. Allt fler städer i landet inför nu utbyten, och från regeringshåll talas det om att ta bort det kommunala vetot mot sprututbyten. – En process som Brukarföreningen alltså idag försökte skynda på genom att själva dela ut små sprut-kit.
– Göteborg måste vika sig. De säger att ”om lagen ändras ska vi inte obstruera”. Nähä, men varför gör ni det idag då? Kan ni inte bara lägga ned, och låta landstinget ta hand om den här frågan så att vi kan rädda liv, säger Berne Stålenkrantz.