– Den 27 januari är önskat datum. Redan 1908 när han skrev donationsbrevet önskade donatorn att det skulle hållas en invigning på hans faders födelsedag. Det är ju för att hedra sina föräldrar som han donerat det här huset till Strömstad, säger projektledaren Jenny Åslund.
Föräldrarna går som en röd tråd genom bygget. Både mått, fönster och dörrar kan räknas samman på sätt som bildar föräldrarnas födelsedatum.
Siffermystik
– I fars sal, som kommunfullmäktige använder som sitt sammanträdesrum, har fått sitt namn därför att om man lägger ihop höjd, bredd och längd i rummet får man 27 meter, vilket är samma som pappans födelsedatum, 27 januari, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Heie (C), som invigningstalade kl 12.12, vilket för övrigt är donatorns föräldrars förlovningsdatum.
Varför är han så fascinerad av sina föräldrar tror du?
– Jag vet inte var det kommer ifrån, men för ungefär 100 år sedan var det inte ovanligt att man hade en viss siffermystik och byggde in tal och datum i byggnadsverk. Så det är inte originellt, men det originella är att han har den här fullständiga fascinationen av sina föräldrar och deras förlovningsdagar, bröllopsdagar och dödsdagar. Alla dessa datum finns i huset.
Mycket folk vid invigningen
När det nu var dags för den hundra år försenade invigningen samlades Strömstadborna framför Stadshuset, som för ovanlighetens skull höll öppet hus. Det gavs guidade turer och små teaterföreställningar om Stadshuset.
Och på ett sätt var ju donatorn faktiskt på plats på sin invigning.
– Det är alldeles underbart, det känns precis som att jag kommit hem. Jag är rätt säker på att jag har varit donatorn i ett tidigare liv faktiskt, säger Harald Simonsson, som spelade donatorn under invigningsdagen.
Hur känns det då?
– Det känns mäktigt. Jag är stolt över stadshuset. Jag har levt mig in i rollen lite och tycker att det här är alldeles underbart. Donatorn hade varit oerhört stolt i dag. Äntligen, en invigning! Jag tror att han är med oss här i dag och gläds.
För verklighetens donator fick stadshuset en besk eftersmak. När huset stod färdigt 1917 var han i osämja med de styrande i Strömstad, vilket är anledningen till att det aldrig blev någon invigning. Legenden säger att han setts till i stadshuset nattetid ända sedan det stod klart 1917.
– Det sägs ju att det spökar här i huset, men vi tror och hoppas att det blir lugn och ro nu när han har fått sin invigning till slut, säger Jenny Åslund.