Eleverna ska bussas från Biskopsgården till Torslanda. Foto: SVT

Startar skolbuss för att öka integration

Uppdaterad
Publicerad

Skolbussar ska minska skolsegregationen i Göteborg. Det är tanken när Västra Hisingen snart erbjuder elever skolskjuts från Biskopsgården i Västra Hisingen till andra områden.

Nu ska skolsegregationen minska, eller i alla fall bromsas in, med hjälp av skolbussar som går från Biskopsgården i Västra Hisingen till närliggande områden. Busslinjen är frivillig och ska startas eftersom nyanlända elever gärna väljer skolorna i Biskopsgården som nu blivit överfulla. Därför behöver stadsdelen nu få fram fler skolor som kan ta emot elever.

– Det här är framförallt ur integrationssynpunkt för de nyanlända, men också för svenska barn och elever som får möjlighet att möta barn och ungdomar från andra länder, säger Peter Johansson, sektorchef utbildning i Västra Hisingen.

Segregerad skola

Först till Torslanda

Bakgrunden är att de skolor som tar emot flest nyanlända elever också är de skolor med lägst skolresultat, något SVT Nyheter Väst förra året kunde visa i vår granskning av skolsegregationen i Göteborg. Förhoppningen är att bussarna ska locka elever att välja skolor längre bort och därför innebära en mer integrerad skola.

Inledningsvis ska bussarna gå mellan Biskopsgården och Torslanda, alltså inom Västra Hisingen, men om intresset finns från elevernas sida så ska bussen också gå till skolor i Norra Hisingen. Allt beror på vilka skolor eleverna väljer. I dagsläget är tre elever klara för bussarna, samtliga ska börja på Torslandaskolan, men man har budgeterat för 50 stycken.

– Det handlar inte enbart om flyktingar och nyanlända utan det här erbjudandet går brett till alla i stadsdelen, säger Jahja Zeqiraj (S).

Läs också: Skolsituationen akut i kommunerna

En bidragande orsak till att busslinjerna ska starta är att Biskopsgårdens skolor är fulla och Norra Hisingens skolor har ont om pengar, oroväckande kan tyckas men här har de respektive stadsdelarna – Norra och Västra Hisingen – bestämt sig för att samarbeta. Om elever från Västra Hisingen erbjuds plats i Norra Hisingens skolor, mot ekonomisk ersättning, närmar sig de båda stadsdelarnas respektive problem sig en lösning.

– Vi såg en win-win situation i form av att Norra Hisingen har kapacitet i sina skolor och vi har mindre kapacitet, så där såg vi ett sätt att hjälpa varandra, säger Jahja Zeqiraj (S), ordförande i stadsdelsnämnden Västra Hisingen.

När skolbussarna börjar gå beror på när de nyanlända eleverna är redo att börja skolan och vart de går beror på vilka skolor eleverna väljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet