En person i militäruniform står i en klädkammare med grön och svart kamouflage. I bakgrunden syns flera militärplagg som hänger prydligt. Personen bär en mikrofon och har en Sveriges flagga på sin uniform, vilket indikerar att de tillhör den svenska militären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
23-åriga Kajsa Källbom på P4 i Skövde har nyligen börjat använda Försvarsmaktens nya skyddsutrustning – se henne visa den i klippet. Foto: SVT/Helena Rystedt

Ny skyddsutrustning inom försvaret – anpassad för kvinnor och mindre storlekar

Uppdaterad
Publicerad

En ny skyddsutrustning, specialanpassad för kvinnor och mindre personer, har levererats till bland annat P4 i Skövde. Och en av dem som börjat använda den är 23-åriga militären Kajsa Källbom, på Skaraborgs regemente P4 i Skövde.

– För min del så rör jag mig smidigare och det skaver inte, skyddet sitter bättre, säger hon.

Det började med att Kajsa Källbom gjorde värnplikten för fyra år sedan och efter det har hon blivit kvar i Försvarsmakten.

– Jag trivdes med gemenskapen och att jag vill bidra. Nu har jag planer på att utbilda mig till officer, säger Kajsa Källbom, som numera är kompanistabsgruppchef på regementet P4 i Skövde.

Trots att kvinnor varit verksamma inom Försvarsmakten i drygt 40 år så är förutsättningarna olika för män och kvinnor – bland annat när det gäller utrustningen som oftast är dimensionerad för män.

Något som Försvarsmakten medger har varit ett misslyckande.

Men det börjar bli bättre, nyligen har specialanpassad skyddsutrustning levererats till flera regementen. Kajsa Källbom har testat den på P4 i Skövde.
– Den är mycket kortare och smalare, den går inte emot höfterna och skaver, säger hon.

Behöver extra tyngd för att hjälmen ska passa

Däremot tycker hon, liksom många andra kvinnor inom Försvarsmakten, att det är stora brister på annan utrustning. Hennes hjälm är för stor och trosorna är så dåliga att hon i stället använder kalsongerna som är för män.
– BH:n har bland annat en dragkedja framtill som skaver så den använder jag inte alls, säger Kajsa Källbom.

Hur långt dröjer det innan kvinnor i försvaret har rätt utrustning? – Militärchefen Claes Isoz svarar i klippet nedan:

På vänster sida visas en person i uniform, medan höger sida visar en militär garderob fylld med olika typer av uniformsplagg och skyddsutrustning. Garderoben innehåller kamouflagekläder och en skottsäker väst, vilket ger en inblick i den militära utrustningen. Försvarsmakten, kvinnor i försvaret, Skövde, P4 Skövde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Klagomålen har kommit in under flera år – då kan kvinnor får rätt utrustning i försvaret. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.