På vänster sida visas en person i uniform, medan höger sida visar en militär garderob fylld med olika typer av uniformsplagg och skyddsutrustning. Garderoben innehåller kamouflagekläder och en skottsäker väst, vilket ger en inblick i den militära utrustningen. Försvarsmakten, kvinnor i försvaret, Skövde, P4 Skövde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar logistikchefen Claes Isoz på Försvarsmakten om varför de misslyckats med utrustning för kvinnliga militärer. Foto: SVT

Militärchefen: ”Vi har misslyckats en del”

Uppdaterad
Publicerad

Hjälmar som är för stora, BH-ar med dragkedja som skaver och trosor som är för snäva i låren. Det är några av klagomålen som Försvarsmakten fått ta emot under flera år.

– Jag måste rakt ut säga att vi misslyckats en del. Just nu anskaffar vi materiel som är mer lämplig för kvinnor, säger Claes Isoz, logistikchef på Försvarsmakten.

Trots att kvinnor varit inom Försvarsmakten i drygt 40 år är detta med passande utrustning fortfarande ett problem.
Uniformer, skyddsutrustning och underkläder har inte gjorts i en passform för kvinnor, och de flesta problemen finns fortfarande kvar.
– Ja, kvinnor har funnits inom Försvarsmakten i över 40 år men den könsneutrala värnplikten infördes inte förrän 2018 och jämställdhetsuppdraget från regeringen har också ett sentida datum, säger Claes Isoz, logistikchef på Försvarsmakten.

Fokus och ekonomi

Enligt honom har Försvarsmakten under senare år börjat ta fram utrustning för kvinnor.
– Kvinnor har varit mycket mer involverade i utprovningen av det materialet. Det som har varit det stora skavet är underkläder, som varit ett väldigt stort problemområde.
Varför har ni misslyckats på det här sättet?
– Det är en blandning mellan fokus i verksamheten, men också framför allt ekonomi. Det är inte förrän de sista två åren som det verkligen tillförts ekonomi i någon större omfattning och som gör att vi kan driva de här projekten framåt nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.