• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stort missnöje bland stridspiloter – överväger lämna försvaret: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Missnöje har gjort att många stridspiloter har tagit tjänstledigt eller överväger att lämna försvaret. Dessutom kommer det bli stora pensionavgångar de närmaste åren.

– Vi vänder på alla stenar som vi kan utifrån de förutsättningar vi har för att hitta lösningar, säger Lena Bogren, kommunikationschef på F7 i Såtenäs.

Hur många stridspiloter som ansökt om tjänstledighet för studier går Försvarsmakten inte ut med. Men enligt uppgifter till Officerstidningen, som var först med att rapportera om det här, så gäller det stridspiloter på samtliga flygflottiljer i Sverige.

– Jag kan inte säga hur många piloter det handlar om utifrån beredskapstaktiska skäl, säger Lena Bogren, kommunikationschef på Skaraborgs flygflottilj  F7 i Såtenäs.

Johan Hansson, förbundsdirektör på Officersförbundet. Foto: Officersförbundet

Inte heller Officersförbundet har några siffror på hur många stridspiloter som tagit tjänstledigt eller funderar på att lämna Försvarsmakten.

– Men, det finns ett stort missnöje bland stridpiloterna när det gäller främst löner, karriärutveckling och pensionsvillkor, säger Johan Hansson, Officersförbundets förbundsdirektör till SVT Nyheter Väst.

Tar på stort allvar

Samtidigt som det här nu händer så kommer det att bli stora pensionavgångar inom försvaret under de närmaste åren. Dessutom har försvaret svårt att rekrytera nya piloter och även att behålla sin personal.

– På central nivå har vi en grupp som jobbar med den här frågan och även på förbandsnivå så vi tar verkligen det här på stort allvar på hela bredden, säger Lena Bogren, kommunikationschef F7.

Enligt förbundsdirektör Johan Hansson så är det nog bara ett sammanträffande att piloternas tjänstledighetsansökningar kommer nu och att det inte har med till exempel Ukrainakriget eller Nato att göra.

– Piloterna är en robust yrkesgrupp som har hårda urvalskrav på sig så att det skulle ha med omvärldsläget att göra ser jag som uteslutet.

Vems fel är det här?

– Jag tror inte man ska hitta syndabockar i det här utan nu gäller det att jobba framåt och hitta bra lösningar tillsammans med piloterna och Officersförbundet, säger Lena Bogren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.