Att ha läkarstöd via video redan i ambulansen kan rädda liv vid en stroke, enligt en ny studie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alfred Larsson

Studie från Chalmers: Videostöd i ambulansen kan rädda liv vid stroke

Uppdaterad
Publicerad

Att ha läkarstöd via video redan i ambulansen kan rädda liv vid en stroke, enligt en ny studie.

– I det akuta skedet, när hjärnceller dör varje minut, kan det göra jättestor skillnad, säger forskaren Stefan Candefjord.

Varje minut räknas mellan en stroke och att den drabbade får rätt vård.

Därför finns mycket att vinna på att en neurolog redan under ambulanstransporten kan delta i bedömningen, enligt den Chalmersledda studien, som SVT berättat om tidigare.

– Vi tror att det kan finnas väldigt stora vinster, säger Stefan Candefjord, forskare i digital hälsa på Chalmers.

Beslut kan avgöras i ambulansen

Den stora fördelen är att det redan i ambulansen kan avgöras om patienten ska köras till ett universitetssjukhus eller till ett mer närliggande akutsjukhus.

Det kan enligt forskarna spara upp till 1,5 timme för en patient.

– Stroke är ett bra exempel, men man kan säkert hitta fler tillämpningar där tiden är knapp och man behöver fatta viktiga beslut. säger Stefan Candefjord.

Tar tid få in i verksamhet

Trots att pilotstudier började för ett par år sedan och resultaten var det tydliga tar det tid att få det nya arbetssättet i ordinarie verksamhet.

– För varje år som går så är det människor som inte får den bättre vården de skulle kunna ha fått. Men sedan är en stor organisation och många som vill ha pengar, så det tar tid tydligen, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor på Chalmers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.