• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet berättar forskaren Andrea Valik vad barnen säger att de utsatts för. Foto: TT/Privat

Studie: Hälften av 1 000 fjärdeklassare utsatta för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Av 1 000 västsvenska fjärdeklassare uppger nästan hälften att de utsatts för sexuella trakasserier av andra i samma åldersgrupp vid minst ett tillfälle under en termin.

Det visar en ny studie vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet.

– Vi blev förvånade över det höga antalet, säger Andrea Valik, en av forskarna.  

I klippet berättar hon vad barnen säger att de utsatts för.

Studien är en del av ett större pågående projekt där forskarna undersöker sexuella trakasserier mellan elever i mellanstadiet. Syftet är att öka förståelsen för när, hur och varför sexuella trakasserier uppstår under mellanstadiet.

– Den forskning som finns idag är i princip obefintlig. Genom att bilda oss kunskap kring problemet hoppas vi att framöver kunna bidra till konkreta åtgärder för att komma till rätta med det, säger Andrea Valik.

”Verkar ha kommit in för sent”

Tidigare studier har enligt Andrea Valik fokuserat på högstadieåldrarna och uppåt. Hon berättar att resultaten visade på höga nivåer av sexuella trakasserier och att det väckte en nyfikenhet hos forskargruppen att ta reda på hur det ser ut i ännu yngre åldersgrupper.

– De som rapporterar att de blivit utsatta, eller utsatt andra, har även rapporterat symptom som nedstämdhet och oro. Om de har blivit nedstämda på grund av att de blivit utsatta, eller att de blivit utsatta på grund av sin nedstämdhet kan vi däremot inte svara på än, säger hon.

”Måste förstå det utifrån barns perspektiv”

Samtidigt är hon noggrann med att påpeka att det handlar om barn och att det inte nödvändigtvis finns en ond intention bakom alla beteenden.

– Det är någonting som sker och förekommer och vi vet att det i äldre åldrar kan få negativa konsekvenser. Men vi måste också förstå det utifrån barns perspektiv, att de kanske helt enkelt behöver lära sig att bemöta andra på ett sunt sätt, säger hon.

Fakta om studien

• Studien är en del av ett pågående projekt, PRISE, vid Göteborgs universitet som undersöker sexuella trakasserier och annan utsatthet bland elever på mellanstadiet. Projektet löper över tre år.

• I studien deltar 1 006 elever. Av dem har 46 procent uppgett att de utsatts för sexuella trakasserier minst en gång under en termin.

• Studien är gjord i enkätform där eleverna fått skriva svaren med hjälp av papper och penna i klassrummet. Innan de svarat på frågorna har forskarna haft en genomgång med eleverna.

• Studien har blivit godkänd av Etikprövningsmyndigheten och alla vårdnadsgivare har blivit informerade och godkänt att deras barn ingår i studien.

• De skolor som ingår i studien är en blandning mellan privata skolor, kommunala skolor, mindre skolor på landsbygden, större skolor i storstäder, skolor i socioekonomiskt utsatta områden och skolor i mer välbärgade områden. 

• De elever som ingår i studien är procentuellt representativa för resten av populationen.

• De fyra forskare som gör studien är Carolina Lunde, docent vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, Therése Skoog, docent vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet, Kristina Holmqvist Gattario, docent vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet och Andrea Valik, legitimerad psykolog och doktorand vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.