– Att bara låsa in har man sett i tidigare forskning, det är inte bara ineffektivt det kan även vara skadligt.
Det säger Kajsa Nolbeck som precis publicerat en avhandling vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa på Sahlgrenska akademin vid Göteborg universitet.
Hon har granskat vårdmiljön på Sis-hem genom observationsstudier bland ungdomar och fokusgruppstudier med personal, en studie som tagit nästan fem år.
Det hon har kommit fram till är istället för den individuella vård som ska ges till ungdomarna, är det ofta inlåsning och kontroll som gäller.
– Det jag har sett är att det är en väldigt ensidig och oreflekterad tonvikt på säkerhet. Och att säkerhet tolkas som kontroll. Det blir en konflikt mellan säkerhet och kontroll å ena sidan och vård och behandling å andra, säger hon.
Övergrepp och inlåsningar
SVT har vid flera tillfällen granskat Sis-hem, statliga ungdomshem där ungdomar med omfattande missbruks- och psykosocial problematik tvångsvårdas.
Granskningarna visar att ungdomar ofta blivit illa behandlade av personal, utsatta för övergrepp och inlåsta utan anledning.
– Det var blåmärken där man kunde se fingrarna. Fingrarna satt kvar som grepp på armarna. Och skrapsår då de har blivit dragna, berättade Stina Gustafsson, tidigare anställd på Björkbackens ungdomshem i Göteborg, i en av SVT:s granskningar
Svår miljö
I Kajsa Nolbecks studie har hon kunnat se att ungdomar och personal lyfter samma problem rörande miljön inne på hemmen. Något som förvånade henne.
– Både ungdomar och personal ser att det här är en svår miljö att bedriva vårdarbete i, säger hon.
Hör mer om Kajsa Nolbecks studie och resultat i klippet ovan.