Supporterpolisen var medvetna om att derbyt som slutade i raketkaos kunde bli stökigt. Anders Hallesjö säger att situationen till en början var under kontroll.
– Vi lyckades bra med att hålla isär dem, säger han.
”Floder av raketer”
Men under matchens andra halvlek fick spelet avbrytas, efter att Blåvitts hejaklack avfyrat fyrverkerier och smällare. Enligt Anders Hallesjö är det inte troligt att supportrarna fått med sig pyrotekniken in samma kväll.
– Det var floder av raketer. På något märkligt sätt har de kommit in, säger han.
Eventuell extra bevakning av arenan inför ett evenemang sköts inte av polisen, utan av arrangören. Händelsen kommer nu att utredas. Den som har fyrat av pyroteknik i ett publikhav kan komma att åtalas för brott mot ordningslagen, misshandel, försök till misshandel eller framkallande av fara för annan.
Pyroteknik allt vanligare
Anders Börjesson säger att tillgången till just pyroteknik har skadat läktarkulturen på senare år.
– Man pratar om våld inne på arenan. Det är inte så vanligt egentligen, men pyrotekniken blir ett allt större bekymmer. Det finns de som tycker att det är stämningshöjande, men de som inte tycker det får inte sin röst hörd, säger han.
Enligt Anders Börjesson finns det en risk att den som känner sig otrygg på läktaren slutar gå på match. Han säger att utvecklingen inom hockey gått åt ett annat håll.
– Vi kan se att Frölunda har ökat sin publik i år. Det kan vara så att man upplever hockeyläktaren som en tryggare plats, säger han.