Sjuksköterskan Andreas Papagiannis som sitter i en ambulans med öppen dörr.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Papagiannis jobbade en och en halv månads övertid förra året. ”Mina barn frågar, 'pappa, ska du jobba i helgen?' Och blir nästan förvånade när jag inte ska det,” säger han. Foto: SVT

Svårt att bemanna Västra Götalandsregionens ambulanser i sommar – 1 800 tomma pass

Publicerad

Personalsituationen på regionens ambulanser är i sommar extra pressad, efter hårda sparkrav och den nyss avslutade vårdkonflikten med övertidsblockad. När man går in i semesterperioden finns totalt 1 800 tomma pass som ska lösas genom att ordinarie personal jobbar övertid.

– Det är inte rimligt att ha en verksamhet som bara fungerar om de anställda jobbar övertid, säger Andreas Papagiannis, förtroendevald för Vårdförbundet och specialistsjuksköterska på Sahlgrenskas ambulansenhet.

För ambulansen, som inte kan dra ner på vårdplatser, har sommarbemanningen alltid varit en utmaning. Men på SU:s enhet är situationen i år ovanligt tuff. Sex vikarier fick sluta i våras för att möta sjukhusets stora sparkrav och sommarvikariaten som erbjöds var bara tre månader istället för sex.

Det har troligen bidragit till att det varit ett betydligt lägre söktryck till tjänsterna, tror SU-ambulansens tillförordnade verksamhetschef Jonas Eriksson.

– Med facit i hand att är det lätt att säga att vi borde hanterat det annorlunda. Men där och då var det en del av handlingsplanen för att täcka det enorma underskottet och vi hade inte så många alternativ, säger han.

”Har ingen beredskap”

Andreas Papagiannis säger att ambulansverksamheten nu är så slimmad att de sliter för att kunna åka direkt på prio 1:or, de mest akuta larmen. Konsekvensen blir att alla andra får vänta längre.

Samtidigt blir verksamheten sårbar vid en större händelse, vilket han tyckte märktes vid Oceanabranden som krävde många ambulanser på plats.

– Vi fick åka runt över hela stan och hämta patienter efteråt. Folk slutar ju inte att bli sjuka bara för att någonting händer, men med den här organisationen finns det ingen beredskap för det över huvud taget, säger han.

Han träffar ofta annan blåsljuspersonal, och tycker att politiker missar sjukvårdens roll i krisberedskap vid resurstilldelning.

– Räddningstjänsten pratar om förstärkningsläge, och polisen ökar sin bemanning under vissa helger på grund av ett förhöjt terrorhot. Vi gör tvärtom, säger Andreas Papagiannis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.