Många sjukhus i Sverige har stora budgetunderskott och måste sänka sina kostnader. Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg ska spara mest – 1,7 miljarder kronor innan årets slut.
– Det här är inte ett vanligt effektiviseringsarbete, vi är i en ekonomisk kris och det kommer att påverka hur vi levererar vården på olika sätt, det måste vi ha noggrann kontroll över, säger sjukvårdsdirektör Boubou Hallberg.
I klippet ovan berättar ambulanspersonal om konsekvenserna av sparkravet. Sedan årsskiftet har antalet ambulanser i Göteborg minskat från 19 till 17.
Ska slussa ut vård
Orsaken till det stora underskottet är inflationen, höjda pensionskostnader och satsningar Sahlgrenska har gjort för att öka antalet vårdplatser.
Exakt hur och var Sahlgrenska ska spara är ännu inte offentligt. Men det handlar bland annat om att samla utspridda verksamheter, minska administrationen och flytta den vård som inte måste utföras på Sahlgrenska till andra instanser, som primärvården eller kommuner.
– Där har vi ungefär 400 miljoner kopplat till saker som kan hända i andra delar av systemet, säger Boubou Hallberg.
Läkarföreningen är kritisk
Men att andra vårdinstanser ska ta över delar av Sahlgrenskas vård ifrågasätts av Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska.
– De står inte med öppna armar, de har inte den beredskapen att ta över detta.
Överläkaren Hanna Kataoka menar att det som nu kommer att skärs ner inom den svenska sjukvården kan ta decennier att återuppbygga.
– Jag manar till politisk samling. Rikspolitiken och regionpolitiken behöver gå samman för att rädda sjukvården, säger Hanna Kataoka.
I Agenda på söndag, 21:15 i SVT 2, debatterar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och tidigare socialminister Lena Hallengren (S) om regeringen behöver göra mer för att säkra vårdens kvalitet.