Läkare Hanna Kataoka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkare Hanna Kataoka ser att besparingarna på Sahlgrenska lett till flera allvarliga brister. Foto: Kristian Åkergren, SVT

Läkare på Sahlgrenska: Besparingar har orsakat dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Läkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset har identifierat 80 brister och tillbud – däribland dödsfall – som de anser ha orsakats av nedskärningar.

– Vi känner ett ansvar att berätta om det här för invånarna, säger Hanna Kataoka, överläkare, till Göteborgs-Posten.

Läkarföreningen har under våren samlat in så kallade ”röda flaggor”, det vill säga rapporter som rör patientsäkerhet och arbetsmiljö på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Bland rapporterna finns bland annat missade diagnoser, vårdskador och dödsfall till följd av personalbrist, och kan enligt läkarna kopplas till årets nedskärningar i vården.

Nedskärningar på Sahlgrenska

– Det här är vittnesmål från vårdgolvet, som säger vad nedskärningarna får för konsekvenser på riktigt, säger Hanna Kataoka, överläkare och ordförande i Läkarföreningen, till tidningen.

Uppgifter om dödsfall är oerhört allvarlig

Helena Gustafsson, förste chefläkare på Sahlgrenska, skriver så här i ett mejl till SVT.

”Läkarförbundets uppgifter är allvarliga och när vi granskat dessa finner vi inte några indikationer på att dödsfall kan kopplas till åtgärder för ekonomi i balans. Det finns heller ingen rapport om detta vare sig i sjukhusets avvikelsehanteringssystem eller i information som har gått direkt till verksamhetsledning och sjukhusledning.”

Hon skriver vidare att samtliga röda flaggor ska gås igenom och att sjukhuset arbetar på olika sätt för att säkerställa att åtgärder som vidtas inte ska påverka patientsäkerhet eller arbetsmiljö negativt.

Sjukhusdirektör välkomnar engagemang

Sjukhusdirektören Boubou Hallberg har valt att kommentera läkarnas rapporter skriftligt.

”Jag välkomnar engagemanget för patientsäkerhet och arbetsmiljö, skriver han bland annat till GP.

Fotnot: Texten har uppdaterats med kommentar från förste chefläkaren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskärningar på Sahlgrenska

Mer i ämnet