Svea, 100, fick inte boende i Borås – erbjöds flytt till Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Svea Lindberg firade nyligen sin 100-årsdag. Sedan januari har hon väntat på att få en plats på ett äldreboende i Borås. När dottern Ingela ansökte om en vårdplats fick hon svaret att det inte finns några i Borås och Svea erbjöds istället en plats i grannkommunen Ulricehamn.

– Hon har bott i Borås hela sitt liv, hon känner ingen i Ulricehamn och det är långt från familjen, säger dottern Ingela Hultberg.

Starta klippet för att höra Svea Lindberg, 100, och dottern Ingela reagera på beskedet att flytta till Ulricehamn.

Svea Lindberg, 100 år, bor tillfälligt på Hulta Ängars korttidsboende i Borås. Korttidsboendet är till för att just vara tillfälligt. Man blir beviljad boendeplats för 14 dagar i taget. Men Svea har bott här i tre månader.

På korttidsboendet får man inte ha med sig några personliga tillhörigheter och Svea vill därför flytta in i en lägenhet på ett äldreboende.

– Jag vill bo i en lägenhet som är anpassad för mig och som jag tycker om att bo i, säger hon.

Risk för isolering

Men det är ont om platser i Borås. Alla boenden har varit fulla och för att lösa situationen har kommunen köpt in platser i Ulricehamn, vilket även P4 Sjuhärad rapporterat om.

– Det ligger 3,7 mil härifrån och mamma känner inte någon där. Det är svårt att att ta sig med buss och hon skulle bli isolerad, säger Ingela Hultberg, dotter till Svea.

Borås kommer bygga ett nytt vård- och omsorgsboende med 90 platser, som ska stå klart år 2024/2025. Men det hjälper inte de som nu bor på korttidsboende, enligt Ingela Hultberg.

– Det är dålig planering, man behandlar inte gamla sköra människor på det här viset, säger Ingela.

Efter SVT:s publicering – erbjöds boende

Kort efter SVT:s publicering på onsdagen erbjöds Svea en plats på ett äldreboende i Borås. Både hon och Ingela är lättade över beskedet.

– Vi kommer tacka ja tilll detta, det finns ju inte så många andra alternativ. Jag är positiv till att det blir inom Borås kommun, säger Ingela Hultberg

– Jag hade inte kunnat tänka mig att bo i stadsdelen Sjöbo innan men nu får jag väl göra det, säger Svea Lindberg.

Fotnot: Efter intervjun och i samband med SVT:s publicering på onsdagen erbjöds Svea en plats på en äldreboende i Borås. Hon har ännu inte tagit ställning till erbjudandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.