Hamnarbetarförbundet fick rätt i Arbetsdomstolen Foto: SVT/Pressbild

Sveriges hamnar fälls i Arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Hamnarbetarförbundet begärde att förhandla med Sveriges hamnar i april, men mötet dröjde. Nu fälls Sveriges Hamnar i Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran.

I april förra året började en mejlväxling mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar.

Förbundet ville förhandla med Sveriges hamnar för att teckna ett centralt kollektivavtal. Men först i mitten av juni hölls en förhandling mellan parterna, det efter att Sveriges Hamnar redan tecknat nytt avtal med Transport.

Hamnkonflikten Göteborg

Därmed har Sveriges hamnar brutit mot sin förhandlingsskyldighet enligt medbestämmandelagen, skriver Arbetsdomstolen.

Hade inte tid

Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund Foto: Pressbild Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar hävdar att de inte vägrat förhandla med fackförbundet, men däremot hade de inte någon tid i maj under avtalsrörelsen. Då hade organisationen i stället inplanerade möten med det fackförbund som de redan har kollektivavtal med.

– Så snart vi hade möjlighet upptog vi förhandlingar med Hamnarbetarförbundet, skriver Joakim Ärlund, vd för Sveriges hamnar i en kommentar till SVT.

– En oenig domstol ansåg dock att vi borde gjort detta inom tre veckor. Hamnarbetarförbundet tillerkänns dock bara en tiondel av det skadestånd de krävt samt att parterna ska bära sina egna kostnader. Domen avkunnades med fyra domare mot tre, så utgången var inte självklar på förhand.

Hamnarbetarförbundet yrkade på 200.000 kronor i skadestånd men fick enligt domen nöja sig med 20.000 kronor. Fackförbundet och arbetsgivarorganisationen får enligt domen betala sina egna rättegångskostnader.

Organiserar flest hamnarbetare

Sveriges hamnar vill inte teckna något avtal eller göra någon trepartslösning, som

Eskil Rönér, ordförande för Hamnarbetarförbundet Foto: Pressbild Hanna Rönér

Hamnarbetarförbundet efterfrågat. I stället hänvisar de till Transports kollektivavtal samt har föreslagit ett så kallat hängavtal. Organisationen menar att ett kollektivavtal enbart sluts med branschens största fackförbund, det vill säga Transportarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet menar i sin tur att de skulle kunna bli en fullvärdig avtalspart eftersom de organiserar flest hamnarbetare.

– Tyvärr var Sveriges hamnar helt ovilliga att prata med oss i avtalsrörelsen, de duckade och återkom först efter att de skrivit på nytt avtal med Transport, säger Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande, till SVT.

Förbundet säger vidare att näringslivet har försökt sprida bilden av att de inte vill ha ett kollektivavtal, och det är därför denna domen är viktigt.

– Den här domen är principiellt viktig, den visar att det är arbetsgivarorganisationen som inte vill komma framåt i frågan eller teckna avtal med oss, säger Rönér.

I januari sände Uppdrag granskning ett reportage om Hamnkonflikten i Göteborg. Se det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet