Ett montage med en bild på Göteborgs politiker och en bild på Göteborgs universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Jörgen Fogelklou (SD) och Karin Pleijel (MP) ger sin syn på det omdiskuterade tältlägret i Göteborg. Foto: SVT

Tältlägret splittrar politikerna: ”En skam för Göteborg”

Uppdaterad
Publicerad

Tältlägret vid Göteborgs universitet är en allmän sammankomst där studenterna har rätt att vara, enligt polisen.

Men frågan splittrar politikerna i Göteborg.

– Det är en skam för Göteborg att det ser ut som det gör vid Vasaplatsen, så jag tycker att det ska väck, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Över 100 dagar har gått sedan studenter vid Göteborgs universitet slog upp tält – till stöd för Palestina.

Studenternas krav är bland annat att universitetet fördömer Israels krigsföring i Gaza samt avbryter alla samarbeten med israeliska lärosäten.

– Det är viktigt att politiker inte går in och recenserar människors yttranderätt. Man har rätt att demonstrera och jag har stor förståelse för att det är många som reagerar på att vi har fruktansvärda våldshandlingar och krig i vår omvärld, säger Karin Pleijel (MP).

Över 35 anmälningar om misstänkta brott

Enligt polisen har det kommit in över 35 anmälningar om misstänkta brott runt lägret sedan i början på sommaren. Det handlar bland annat om misshandel, ofredande och hets mot folkgrupp.

– Jag tror att om vi kan trycka på så att Socialdemokraterna inser att de måste sätta ner foten, då kommer det att ryka. Men man vågar inte det för man vill inte stöta sig med sina väljare, säger Jörgen Fogelklou (SD).

Men Karin Pleijel, (MP), håller inte alls med – och tycker att det är fel väg att gå.

– Det är inte politikernas uppgift. Det är en farlig väg att gå. Vi har yttrandefrihet och vi lever i en demokrati, det ska vi vara otroligt stolta över, säger hon.

Oppositionen i Göteborg har velat koppla in Kronofogden för att vräka studenterna, ett förslag som nyligen röstades ned i kommunfullmäktige.

Ett montage med  en bild på ett tältläger och en bild på en man.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Max Popovski, masterstudent i sociologi, berättar varför han tältat utanför universitetet i över 100 dagar nu. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.