Försiktigt närmare sig personalen på lungavdelningen på Angereds närsjukhus tuberkulospatienterna med en fråga. Fanns det möjligen någon som kunde tänka sig att medverka i en informationsfilm om sjukdomen. Men ingen nappade.
– Det finns en rädsla för att berätta att man genomgår behandling och även de som blivit friska är inte så pigga på att prata om att man haft tbc ens en gång, säger sjuksköterskan Lisen Björklund på Angereds närsjukhus.
Patienters egna berättelser
I Lisens arbete på lungavdelningen på Angereds närsjukhus möter hon tuberkulospatienter som uttrycker en skam över att ha smittats och nu vill man med hjälp av en satsning på informationsfilmer sprida kunskap om sjukdomen. Lösningen blev att låta skådespelare från Angereds teater gestalta tbc-patienternas berättelse om hur det är att drabbas.
– De har en oro och rädsla för att bli utstötta av samhället på grund av sin sjukdom. En del som äter tuberkulosmediciner har också upplevt att omgivningen tar avstånd, säger sjuksköterskan Lisen Björklund.
LÄS MER: Mellat Tadess drabbades av tuberkulos
Men är det inte förståeligt att folk blir rädda för att smittas och därför tar avstånd?
– Problemet är att rädslan inte hjälper till och vi i sjukvården jobbar intensivt för att ta reda på om det är en smittsam tuberkulos. Om det är det, så finns det förhållningsregler för att förhindra att smittan går vidare, säger Lisen Björklund.
Många myter kring tbc
Under 2016 insjuknade drygt 700 personer i Sverige i tuberkulos. Sjukdomen är fortfarande ovanlig här, men mellan åren 2006-2015 ökade antalet sjukdomsfall kraftigt, men fjolårets siffror visar att trenden börjat vända neråt igen. Till Angereds närsjukhus kommer patienter som tror att diagnosen är lika med en dödsdom.
– Det finns en stor okunskap kring sjukdomen och många myter. Bland annat då att man inte blir frisk utan att man alltid dör av det. Vi ägnar mycket tid till att öka på patienternas kunskap om sjukdomen, säger Lisen Björklund.
Tuff och lång behandling
I Sverige finns effektiv behandling att få för de som visar symptom på tuberkulos. Men behandling är tuff. Patienten kan under lång tid behöva ta starka mediciner för att bli frisk. På Angereds närsjukhus ser man att social exkludering som vissa patienter upplever kan försvåra tillfrisknandet.
– Det är viktigt att personerna känner att de har stöd och är uppmuntrade från sin omgivning för att orka med behandlingen och det är också det som är syftet med filmerna att öka förståelsen för sjukdomen, säger Lisen Björklund, sjuksköterska på Angereds närsjukhus.
LÄS MER: TBC ökar i Sverige