Det var i januari 2016 som nyheten nådde Sverige att en välkänd jihadist från Västsverige tillsammans med en kamrat gripits i Grekland.
Mannen dömdes för terrorbrott i Bosnien 2007 och frigavs 2011.
När mannen och hans kamrat greps i Grekland hade de olika typer av militärutrustning i bagaget och grekiska myndigheter misstänker att de var på väg till Syrien för att strida.
Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de båda att ansluta sig till terrorgruppen IS.
Skatteverket har sökt mannen
Nu visar ett dokument från Skatteverket att västsvensken, som är i 30-årsåldern, har skönsbeskattats för inkomståret 2015.
I beslutet står att mannen inte lämnat in sin deklaration och att han heller inte gjort det trots upprepade påminnelser. Varje försening har lett till straffavgifter och det framgår att skatteverket skickat breven till en adress i Göteborg då mannen är skriven hemma hos en annan välkänd jihadist som är i Syrien sedan flera år.
Då skatteverket inte fått in några uppgifter om vad mannen tjänar har man räknat ut vad man tror att han måste ha tjänat för att klara sitt uppehälle och ålägger honom att skatta för det. Det hänvisas också till att han äger tre bilar vars omkostnader kräver inkomster.
”Skatteverket beslutar att fastställa din inkomst av tjänst till 193.184 kronor” står det i beslutet.
Men det verkar alltså inte ha nått Skatteverket att västsvensken under hela förra året satt häktad i Grekland.
– Mannen är tillsammans med en annan man fortsatt häktad i Grekland, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.
Enligt Byrenius Roslund väntar de båda på rättegång. Den andre är bosatt i södra Sverige men medborgare i Jemen.
– Enligt vår information kommer rättegången att starta i maj, säger hon.
UD har ingen information om vad åtalspunkterna är. Tidigare har det rapporterats att de är misstänkta för förberedelse till terrorbrott.
”Kan inte samköra register”
Skatteverkets nationella samordnare Pia Bergman säger så här om ärendet:
– Vi ser bara om en person har betalat skatt eller inte. Vi skickar ut brev och gör en så kallad kungörelse. Vi kan inte beddriva underrättelsearbete för att ta reda på var personer befinner sig, säger hon.
På frågan om man inte samarbetar med andra myndigheter i ett ärende som det här blir svaret nej.
– Det är sekretess och vi får inte samköra register mellan myndigheter hur som helst.
Med tanke på omständigheterna är det oklart om skattebeslutet kommer att gälla på sikt.
– Man har alltid sex år på sig att överklaga ett beslut. Det kan ju den här mannen göra om han inte är nöjd, säger Pia Bergman.