Tidigare gängkriminell sågar Göteborgs nya satsning mot gängrekrytering

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg stads nya satsning för att stoppa rekrytering av unga till kriminella gäng får kritik – redan innan satsningen sjösatts. En av kritikerna är Omar Josef Benaim, aktiv i partiet Nyans och före detta gängkriminell. Han menar att lokalbefolkningen måste involveras mer och att ungdomarna saknar förtroende för socialtjänsten.

– De måste ha någon de kan relatera till, som känner igen deras vardag och vad de går igenom, säger han.

Det har blivit alltmer oroligt i området Fyrklövern på Hisingen. I början på året sköts en man på en frisörsalong – mitt på eftermiddagen. 

– Man pratar om ungdomar i riskzon, jag anser att alla ungdomar som bor här är i en sorts riskzon, säger Omar Josef Benaim.

Lag och ordning – Val 2022

”Värre och värre”

Omar Josef Benaim är aktiv i partiet Nyans som tidigare kritiserat svenska myndigheter och vill göra LVU-beslut till en valfråga. Han kommer själv från Fyrklövern på Hisingen. Han har tidigare varit med i ett av polisen klassat kriminellt nätverk.

Ett år efter att han suttit av sitt sista straff började han engagera sig i ungdomarna i området och försöker leda de som har problem på rätt spår. I dag är han ordförande för fotbollsklubben FC Fyrklövern och blivit en förebild för många unga.

Samtidigt är han frustrerad över hur myndigheter hanterar gängrekrytering – och tror inte heller på socialtjänstens nya satsning.

– Det blir ju bara värre och värre. Alla dessa projekt och satsningar de har gjort, det är tydligt att de inte har funkat.

Ungdomarna på plats

Vi följer med Omar ute i Fyrklövern och pratar med en av ungdomarna som berättar om att han har låg närvaro i skolan.

– Jag får inte den hjälpen jag behöver, jag har svårt att sitta still och behöver extra stöd. Jag känner mig inte hemma i skolan därför är jag hellre här på torget, säger en kille SVT pratar med.

Försvar satsningen

Alexis Ljungkist är den som dragit igång metoden och menar att det är en långsiktigt satsning.

– Det är viktigt att ungdomarna kan relatera till vuxna i området, men de behöver kanske annat stöd också, säger han.

I klippet nedan hör du Alexis Ljungkist berättat om socialtjänstens nya satsning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet