Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen bär på ett bilbatteri som användes till att detonera en termosbomb i Hisings Backa dagen mot nyårsafton. Se polisens kartläggning av timmarna innan sprängningen. Foto: Polisens förundersökning

Timmarna innan sprängningen i Göteborg – se polisens kartläggning

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms till fängelsestraff för sprängningen av en entrédörr i Hisings Backa natten mot nyårsafton. Det var en av flera explosioner på kort tid i Göteborg i vintras.

Genom övervakningsfilmer från olika städer och videoklipp från beslagtagna mobiltelefoner har polisen kunnat kartlägga timmarna före sprängningen – dåd som annars är svåra att utreda.

Filmerna kommer från övervakningskameror i Västerås, Göteborg och från de dömdas egna mobiltelefoner. Med hjälp av dem kunde polisen återskapa timmarna innan och efter sprängningen vid ett lägenhetshus i Hisings Backa natten till nyårsafton.

I en mobil som tillhör den dömde mannens flickvän finns även korta videor där mannen filmar sig själv. I dem säger han: ”Din lilla luffare jag ska spränga ditt hem” och ”Bilbatterier i väskan, hon ska gå och spränga porten”.

Just de klippen är dock inte med säkerhet kopplade till sprängningen i Hisings Backa, enligt polisens förundersökning.

Motivet inte fastställt

Utredningen visar att gärningspersonerna fick instruktioner och en inköpslista via krypterade meddelandeappen Telegram. Avsändaren kunde inte identifieras.

I en av lägenheterna i det drabbade trapphuset bodde anhöriga till en man med kopplingar till Backanätverket. Men motivet till sprängningen kunde inte fastställas med säkerhet. I utredningen har man också hittat material som i viss mån tyder på att det kan finnas en lojalitet till nätverket Foxtrot hos den dömda mannen och kvinnan.

”Som en krigszon utanför porten”

Sprängningen orsakade omfattande skador i hela trapphuset. I lägenheterna befann sig 18 personer, tio vuxna och åtta barn.

– Jag såg barnfamiljer som sprang barfota ut ur trapphuset i panik. Det såg ut som en krigszon utanför porten, berättar ett vittne i ett polisförhör.

I mitten av juni dömdes mannen till fem års fängelse och kvinnan till tre års fängelse av Göteborgs tingsrätt. De ska även betala skadestånd till boende i huset samt till bostadsbolaget för reparationskostnader. De har till den femte juli på sig att överklaga domen.

Se polisens kartläggning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.