Ny utredning om slussarna i Trollhättan. Foto: SVT

Ny utredning om slussarna i Trollhättan: Riskerar Vänersjöfarten

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket sätter nu åter ned foten när det gäller den nya slussdragningen i Trollhättan. I en ny utredning som offentliggjordes på onsdagen varnar man för att det kan bli svårt att återstarta trafiken om slussarna stängs för ombyggnad.

Dagens slussar i Trollhättan anses passera sin tekniska livslängd år 2030. Sedan flera år pågår en utredning kring hur en ny slussled kan dras genom Trollhättan. Ett första förslag med två alternativa dragningar presenterades under 2021. Dessa ratades av Trollhättans politiska ledning då man ansåg att de skulle få för stor påverkan på staden. Istället ville man se utredning av ett tredje alternativ, att bygga i befintlig led. Den utredningen är nu klar.

Hamnar riskerar få lägga ned

Konsekvensen som Trafikverket ser av bygga i befintlig sträckning är att det skulle innebära ett totalstopp för all sjöfart under byggåren.

”Att ingen sjöfart skulle bedrivas i Vänern under flera år gör att hamnarna riskerar att lägga ner sin verksamhet och att man tappar tilltro till sjöfarten viket gör att nödvändiga investeringar uteblir eller skjuts på framtiden”, skriver Trafikverket i sin utredning.

En uppskattning är att detta skulle kunna äventyra 1400 jobb.

Missar tidsramen

Nästa steg blir ett samråd med berörd om de nya planerna och Trafikverket räknar med ett ställningstagande hösten 2023. Omtaget innebär att den nya slussarna i Trollhättan inte kommer vara klara till 2030.

– I Lilla Edet och Vänersborg hinner vi klart. Men i Trollhättan tar det längre tid. Det är inte så att slussarna kommer rasa över dagen, utan vi kommer få lägga mer tid på att laga och täta dem. säger Mikael Rintala, projektledare vid Trafikverket.

Så det kommer bli ett dyrare underhåll?

– Ja, i och med att vi måste hålla liv i dom i flera år till så kostar det extra.

Det väntade omtaget i slussfrågan lyftes inför årets val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.