Hör vilken överraskning Tranemo fick i jakten på ödehus i klippet ovan.
Det bor i dag nära 12 000 personer i Tranemo. Men kommunen vill växa. Målet är att bli 14 000 invånare 2035. Tranemo kommun hoppas på att ödehusen ska hjälpa kommunen att nå detta mål, att nya invånare ska kunna flytta in i de tomma husen och att landsbygden på så sätt ska hållas levande. Kommunen har informerat ägare till obebodda hus att ta kontakt med en mäklare om det är så att fastigheten inte används eller det av annan anledning är läge att sälja.
Tranemo kommun är dock långt ifrån först att satsa på ödehus. Det är en trend som allt fler kommuner hoppar på. En kommun som var tidigt ute är Falkenberg. Redan hösten 2017 inventerade Falkenbergs kommun obebodda fastigheter. Tanken var att dessa hus skulle bidra till fler boende på landsbygden.
Även Mark jagar ödehus
Nu försöker många kommuner runt om i Sverige att kopiera Falkenbergs upplägg. Även på annat håll i Sjuhäradsbygden ska ödehus inventeras. Marks kommun söker till exempel nu en projektledare för just ett sådant projekt. I jobbannonsen står det att: ”Det finns obebodda hus i kommunen som, genom kartläggning och marknadsföring, kan fyllas med nytt liv igen.”
SVT söker ödehus
Har du tagit hand om ett ödehus i Västra Götalands regionen, eller äger du kanske ett hus som står tomt i Tranemo? Vill du berätta om din och husets historia? Tipsa oss här!
Övergivna hus – det här gäller
- Hus är sällan övergivna i juridisk mening – hur förfallna de än är. De har så gott som alltid en ägare och att gå in i huset utan dennes tillstånd är brottsligt.
- Juridiskt gör den som ”obehörigen intränger eller kvarstannar i en fastighet där ingen bor”, sig skyldig till olaga intrång. Det gäller även tomma fabriker, kontor och affärslokaler.
- Den som går in i någons hem utan tillåtelse begår hemfridsbrott. Det gäller även sommarstugor, husvagnar eller båtar där någon bara bor periodiskt.
- Straffet för båda brotten är böter.