Foto: Lantmäteriet

Tomma hus – tillgång eller skamfläck?

Uppdaterad
Publicerad

De finns över hela landet – de tomma husen. Ibland för att ingen vill bo i dem, ibland för att ingen kan. Men intresset för dem ökar – flera kommuner har nu börjat inventera sina ödehus i hopp om att locka nya invånare.

Exakt hur många tomma hus det finns i Sverige är omöjligt att veta. 2014 upprättade lantmäteriet en förteckning över alla bostadsbyggnader där ingenting ändrats i fastighetsregistret sedan 1950, som inte bytt ägare sedan 1970 och där ingen längre kunde antas bo. Enligt den definitionen var antalet ödehus inte större än 847 stycken – i hela landet.

Om förfallet tillåts pågå kan ödehusen förvandlas till en fara för både människor och miljö. Foto: Emma-Sofia Olsson, TT

Men alla som som med egna ögon sett några av Sveriges många avfolkningsbygder inser att antalet tomma hus är betydligt större.

Alternativa räknesätt

Och det finns andra sätt att skatta hur många de kan vara:

2018 fanns enligt SCB:s statistik knappt 4,7 miljoner hushåll i Sverige. Antalet bostäder var vid samma tidpunkt drygt 4,9 miljoner. Enligt det sättet att räkna står alltså 200 000 bostäder obebodda.

Men även om ingen är skriven i dem används troligen en del av dessa bostäder som övernattningslägenheter, kontor eller studentrum.

Å andra sidan finns ytterligare drygt en halv miljon fritidshus som inte räknas in i bostadsbeståndet. Exakt hur många av dessa som står övergivna vet ingen, men antalet är förmodligen stort

En grov uppskattning utifrån ovanstående resonemang ger vid handen att det åtminstone finns 200 000 hus i Sverige där någon skulle kunna bo, men ingen gör det.

Övergivet hus bland växande sly. Foto: Ingvar Karmhed, TT arkiv

Störst andel  tomma hus torde finnas i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. Men antalet är med all sannolikhet större i landet mer tätbefolkade södra delar. Vissa har övergivits på grund av det ensliga läget, andra trots att de ligger på bekvämt pendlingsavstånd till både jobb och service.

Kommunala inventeringar

Flera kommuner har, inte sällan inspirerade av ett projekt i Falkenberg, börjat kartlägga vilka tomma bostäder som finns. Bland de som startat, eller kommer att starta, ödehus-inventeringar finns bland annat Pajala, Övertorneå, Storuman, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sollefteå, Örebro, Strängnäs, Grästorp, Hylte och Oskarshamn.

Säkert finns det projekt i fler kommuner, men många har inte kommit ur startblocken ännu.

Vad som ska ske med ödehusregistren när det väl är upprättade är dock oklart. Husen ägs ju av någon och en kommun vare sig kan, eller får, agera fastighetsmäklare.

Parallellt pågår också ideella projekt på flera håll, där människor på sin fritid letar upp ägarna till tomma hus och försöker koppla ihop dem med potentiella köpare eller hyresgäster, bland annat via sociala medier.

Starkt sug

Och intresset finns. Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus” har mer än 16 000 medlemmar. Där tipsas om allt från hur man hittar ett ödehus och kontaktar dess ägare till hur man på byter ut ett ruttet golvbjälklag.

Följ med byggnadsvårdaren in i ödehusen 

I facebookgruppen ”Övergivna platser” verkar det snarare vara de frusna ögonblicken och förfallet självt som fascinerar. Varje dag delas bilder från före detta hem där stövlarna står kvar i fartun, ytterkläderna hänger  på sin spik och kaffekoppen står kvar på köksbordet. Som om den siste ägaren bara rest sig och gått för att aldrig återvända.

Gruppen är har över 151 000 medlemmar.

Fakta

Övergivna hus – det här gäller

  • Hus är sällan övergivna i juridisk mening – hur förfallna de än är. De har så gott som alltid en ägare och att gå in i huset utan dennes tillstånd är brottsligt.
  • Juridiskt gör den som ”obehörigen intränger eller kvarstannar i en fastighet där ingen bor”, sig skyldig till olaga intrång. Det gäller även tomma fabriker, kontor och affärslokaler.
  • Den som går in i någons hem utan tillåtelse begår hemfridsbrott. Det gäller även sommarstugor, husvagnar eller båtar där någon bara bor periodiskt.
  • Straffet för båda brotten är böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.