• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Julia Fougelberg, överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset ger soltips för sommaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Fougelberg, överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ger soltips inför sommaren. Foto: Helena Josefsson/SVT

Tre frågor om: Så minskar du risken för hudcancer

Publicerad

Att ta på sig kläder när solen strålar från en klarblå himmel är väl inte det första man tänker på att göra. Men, för att minska risken för hudcancer så är det ett starkt råd från hudläkaren.

– Täck hellre med kläder och keps i stället för att smörja in dig med solskyddsfaktor, säger Julia Fougelberg, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Så här i sommartider är det många som gillar att ha så lite kläder på sig som möjligt. Gärna också mitt på dagen då solen är som allra starkast.

– Smörjer man in sig blir det gärna en falsk trygghet och det skavs bort när man badar. Då är det bättre med täckande kläder som skydd, säger Julia Fougelberg, överläkare på hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Bränn dig inte

Hon förespråkar också att ta en siesta mitt på dagen, som de ofta gör i medelhavsländer, för att gå ut lite senare på eftermiddagen igen när solens UV-strålning inte är lika stark.

– Mitt på dagen är UV-index som högst och skadan på huden blir som starkast.

Att bränna sig och bli röd i huden är en riskfaktor för att få hudcancer längre fram.

– Undvik att bränna dig och vistas inte för länge i solen.

Hör i klippet vad mer som händer med huden vid solning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.