En person håller upp en färgglad virkade figur med en grön och blå klänning. I bakgrunden sitter en annan person med en stor korg fylld med fler virkade figurer i olika färger och former. Rummet är ljust med fönster mot en naturlandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals svenskar virkar figurer som till slut hamnar hos ledsna barn på 53 svenska sjukhus. Foto: Laura Vandelin

Tusentals svenskar virkar tröstemöss till ledsna barn på sjukhus – trend från Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Nästan varje dag får Debbie hem paket med små virkade figurer som skickas från hela Sverige. När SVT hälsar på är hon i färd med att öppna ett tvåkilospaket från Norrköping.

– Det är tröstemöss som ska till Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg, berättar hon.

Debbie Dalvald bor i Öjersjö i Partille kommun och är ambassadör för initiativet Tröstemöss. Förutom att själv virka färgglada små figurer åt barn som behöver tröst på sjukhus så tar hon emot, kontrollerar, tvättar, torkar och förpackar alla de möss som andra frivilliga skickar till henne.

– Det blir väl ett par tusen möss om året, säger hon.

Främst kvinnor som stickar till barnen

Tröstemössen startade som ett initiativ i Danmark 2017 och 2019 spreds det sig till Sverige. Debbie berättar att hennes ambassadörskollega Therese Bergquist håller stickträffar i Kungälv en gång i månaden, och att hon själv önskar att starta upp något liknande i Öjersjö någon dag.

– Det är ju främst kvinnor som kommer och stickar, några är sjukpensionärer, eller jobbar natt, själv sitter jag och virkar framför tv:n, berättar hon.

Tröstemössen behöver inte bara vara möss utan de frivilliga får skapa fritt, men varje figur måste ha glada ögon och mun. Foto: Laura Vandelin

500 möss överlämnades i december

När Debbie tar emot paket behöver hon noggrant gå igenom varje mus för att den ska få gå vidare till sjukhusen.

– De får inte vara för små eller för stora, måste vara 100 procent bomull och stoppningen måste vara ny, utöver det finns det inte så många regler men de som finns är för att figurerna ska vara säkra för barnen som får dem, säger hon.

Senast i december var Debbie vid Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg och överlämnade 500 figurer.

– Då var det mycket jultema på figurerna.

Det här är tröstemöss

Idén skapades i Danmark 2017 av Maj Richter Petersen. Tröstemöss Sverige grundades i juni 2019 av Mette Martensen Kjelgaard.

Tröstemöss är små virkade, stickade eller sydda möss och andra figurer, som ges till den svenska sjukvården för att ge tröst till barn och underlätta sjukvårdspersonalens arbete. Tröstemöss ges inte till alla barn, utan till de barn som av någon anledning är ledsna eller oroliga när de kommer för undersökning, blodprov med mera. Det är personalen som bedömer om barnet behöver extra tröst.

Bakom Tröstemöss finns en stor grupp av medlemmar som bidrar med sitt handarbete ideellt. De flesta möss tillverkas i hemmet och skickas till någon av ambassadörerna. På flera orter anordnas också träffar, där man virkar tillsammans.

Hemsida: https://www.trostemoss.se/

Facebooksida: Tröstemöss Sverige

Källa: Tröstemöss

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.