Det avgörande beslutet togs på ett styrelsemöte för Göteborgs energi på tisdagseftermiddagen. I dagordningen heter punkten om biogasanläggningen ”GoBiGas framtid – en ansvarsfull exitstrategi”. Beslutet innebär att en av de mest prestigefulla satsningar som Göteborgs stad varit del av de senaste åren avbryts.
Men huruvida Göteborg energis ”exit” ur Gobigas ska ske genom att sälja företaget, lägga ner biogasanläggningen eller på något annat sätt är fortfarande hemligt. Det är locket på som gäller när SVT når styrelseordföranden Elisabeth Undén (MP) på tisdagskvällen.
SVT: Kan du säga om det handlar om att försöka sälja Gobigas, riva, eller något annat?
– Jag vill inte svara på några frågor. Du får återkomma imorgon, säger styrelseordföranden Elisabeth Undén (MP).
Personal informeras under dagen
Under onsdagsförmiddagen har Gobigas kallat till en presskonferens. Där väntas Elisabeth Undén och Gobigas vd Lotta Brändström berätta mer om framtidsplanerna. Även personal väntas under onsdagen få information om vad som kommer att ske med biogasanläggningen.
Med på presskonferensen finns också oppositionen, i form av Roland Rydin (M). Det tyder på att de rödgröna och alliansen varit överens kring beslutet, något som också bekräftas av styrelseordföranden.
– Man kan säga att det iallafall fanns en politisk enighet i den här frågan.
SVT Nyheter Väst har sökt fackliga representanter för en kommentar, men både Vision och Saco har avböjt att kommentera innan personalen fått information. Inte heller Gobigas VD Lotta Brändström har varit tillgänglig för en kommentar.
Fördyringar och förseningar genom åren
Gobigas-anläggningen producerar förnybar biogas framförallt till fordon. Eftersom gasen kommer från förnyelsebara källor som grenar och rötter från träd, så är den mycket naturvänlig. Projektet hyllades inledningsvis världen över. Under bygget av den första etappen - en demonstrationsanläggning, så fick Gobigas besök av både dåvarande miljöministern Åsa Romson, av EU-parlamentariker och av flera andra internationella delegationer. Till och med prins Charles var intresserad av det ambitiösa projektet.
Men projektet har kantats av problem. Den första etappen som skulle kosta över en miljard kronor blev först 300 miljoner kronor dyrare än väntat. Trots det stoppades inte Gobigas-bygget.
– Det är så mycket pengar bundna i projektet. Att avbryta nu skulle kosta kanske 700 miljoner för att få ingenting, sa Lotta Brändström, vd i Göteborg Energi till GP när fördyringarna blivit kända 2011.
Därefter försenades projektet gång på gång. Och när anläggningen väl startades fick man gång på gång tekniska problem som tvingade anläggningen att stoppa produktionen. I augusti 2015 tvingades Göteborg energi att skriva ner värdet på Gobigas-anläggningen till noll kronor, eftersom man inte såg några möjligheter att tjäna pengar på gasen de närmaste åren. Och i december samma år valde man att lägga projektets andra etapp på is på obestämd tid.