Unikt bronsåldersfynd i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Ett mycket ovanligt fynd har gjorts i Västra Götaland där ett femtiotal välbevarade bronssmycken har hittats.

Skatten har sitt ursprung i yngre bronsåldern, som arkeologerna kallar tiden mellan 1100 och 500 före Kristus.

Fyndet gjordes av en privatperson, som gjorde fyndet i skogen i Alingsåstrakten. Det visade sig vara ett mycket väl bevarat depåfynd från slutet av yngre bronsåldern, mellan 750 – 500 år f. Kr. Ett depåfynd är ett föremål som offrats till högre makter, tänkt att grävas upp. Enligt länsstyrelsen är fyndet ett av de största och mest spektakulära depåfynden från perioden som har gjorts i Sverige. 

– Alla fynd är i princip kompletta, säger konservatorn Madelene Skogsbert, på regionens presskonferens.

Bars av högstatuskvinnor

Fynden är främst utsmyckande föremål för att signalera välstånd och exklusivitet. 

– De flesta av fynden utgörs av bronsföremål som kan associeras med en högstatuskvinna från bronsåldern. De har använts till att smycka olika kroppsdelar, som halsringar, armringar och fotringar, berättar Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet. 

Väcker nya frågor

För Johan Ling innebär fynden att nyfikenheten väcks.

– Platsen där fyndet gjordes väcker nya frågor. 

Under brons- och järnåldern offrades föremål som en rituell handling och vid begravningsceremonier. Detta kunde ske genom att man sänkte ner föremålen i sjöar och vattendrag, och att stöta på ett sådant fynd i skogen är ovanligt.

– Föremålen har uppnått en balans med materialen runt omkring och bevarats, det som är så unikt med det här fyndet är just att de ser orörda ut, säger konservatorn Medelene Skogsbert.

Foto: Mikael Agaton

Nu fortsätter arbetet med att undersöka föremålen. Länsstyrelsen har anmält fornfyndet till Riksantikvarieämbetet, som beslutar om staten ska lösa in fornfyndet och i så fall vilken ersättning eller hittelön som upphittaren får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.