Universitetsstudenten Olesia från Kiev lär ukrainska flyktingar svenska i Axvall

Uppdaterad
Publicerad

På Axevalla folkhögskola utanför Skara har universitetsstudenter från Ukraina fått en central roll i språkundervisningen.

– Det känns jättebra att man behöver mig här och att jag kan hjälpa till, säger Olesia Popovych.

Olesia Popovych läste svenska på universitetet i Kiev och skulle tillsammans med ett 40-tal andra studenter från hela världen läsa Svenska Institutets sommarkurs på Axevalla folkhögskola. Men så bröt kriget ut och då tog skolan genast hit studenterna från Ukraina – som har blivit guld värda i skolans svenskakurs för ukrainska flyktingar.

– Det har varit väldigt värdefullt. Vi har stor hjälp av Olesia, säger läraren Gabrielle Scholander.

Västsverige och kriget i Ukraina

Snabbar på inlärningen

Flyktingar från Ukraina kan inte få utbildning i svenska via SFI eftersom de kommit under massflyktsdirektivet. Därför är det folkhögskolor och andra som utbildar.

Olesias närvaro snabbar på inlärningen av svenska menar flyktingarna som möter svenska för första gången. Det har gjort det mycket lättare för dem att få svåra saker förklarade på deras eget språk. För att kunna svenska är centralt för ukrainarna på kursen.

– Jag tycker att om man bor i ett land och vill bo i det landet måste man lära sig språket , kulturen och traditioner i det landet eftersom det är också mans egen inre/inombords kultur, säger Tatjana ”Tanja” Lunova.

Pandemin satte stopp – sedan kriget

Olesia var på väg till Svenska institutets kurs både 2020 och 2021, men pandemin satte stopp för det. 2022 blev det betydligt värre. Kriget. Men just de ukrainska studenterna som skulle till Axvall kallades hit direkt. Så nu är Olesia både lärare och student. Hon hjälper sina landsmän med grunderna i svenska – medan hon själv läser svenska på en avancerad nivå.

Kostyantyn Pronenko är en av de ukrainare och att ha en lärare som kan både ukrainska och svenska är mycket värdefullt för honom.

– Man sig mycket snabbare och effektivare om undervisningen erbjuder bra kvalitet på översättningar med alla nyanser och rik information.

Flera av landets folkhögskolor håller utbildningar i svenska för ukrainska flyktingar. T ex i Karlskrona, Ludvika, Uppsala och Axvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet