SVT:s reporter Magnus Svenungsson granskar matchfixning för reportage i Uppdrag Granskning och har uppgifter om att försöken till matchfixning på allsvensk nivå är mer omfattande än vad som varit känt.
Matchfixare söker upp allsvenska spelare, enligt SVT:s uppgifter.
– Ett exempel är en allsvensk spelare som kommer hem efter en fotbollsträning och på trappan sitter en matchfixare och väntar på honom. Det är den verklighet de lever i, säger Magnus Svenningsson i SVT:s Aktuellt.
LÄS MER: Göteborg-AIK ställs in efter matchfixningsförsök
Totalt 43 spelare misstänkta
Enligt SVT:s uppgifter är det sex allsvenska spelare som på något sätt varit involverade i matchfixning.
– Vi har också tagit del av UEFA:s lista där det är 43 svenska elitfotbollsspelare, främst från Superettan, som är misstänkta för matchfixning.
Har några spelare gått med på att medverka i matchfixning?
– Jag vet att spelare i allsvenskan har regelbunden kontakt med matchfixare. De umgås med dem och de lever i den världen. Sedan är det oerhört svårt att därifrån gå till att bevisa att det faktiskt är matchfixning. Det är det som är det stora problemet.
LÄS MER: Så går matchfixning till
Lockar med stora pengar
Matchfixarna är grovt kriminella, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare som arbetar mot kriminalitet inom idrotten.
– Det är aktörer som tidigare har sysslat med annan organiserad brottslighet som tar kontakt med fotbollsspelare. De är välkända av oss sedan många år. De är uppväxta i en gängmiljö. De riktar in sig på branscher där det finns mycket pengar. Det kan vara värdetransporter, det kan vara ppm-fonder och det kan vara fotboll.
Hur närmar de sig fotbollsspelarna?
– De lockar med att vara världens bästa kompisar. De lockar med stora pengar och de lockar med exklusiva klockor och utlandsresor.
– Vi ser en stor problembild som har växt sakta men säkert, säger Fredrik Gårdare.