Delad bild. Till väster är ett äldre foto på Veronica Lin, en kvinna med långt, mörkt hår, med sin son Marcus Lindgren i famnen. Bredvid henne står exmaken, blurrad, som nu är gripen i Kina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marcus Lindgren berätta om hur han har reagerat på uppgiften att hans pappa är gripen i Kina. Foto: Privat/SVT

Uppgifter: Veronica Lins exmake gripen i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Mördade Veronica Lins exmake flydde den svenska rättvisan. Nu är han, enligt uppgifter, gripen i Kina misstänkt för mord.

Det framgår i ett mejl som har skickats från kinesisk polis till Veronicas anhöriga och bekräftas av svensk åklagare.

– Det kändes nästan som att min pappa var osårbar, säger deras gemensamme son Marcus Lindgren.

Den 19 mars 2003 hittades Veronica Lin knivmördad i en lägenhet i Högsbo i Göteborg. Hennes make, en förmögen kinesisk affärsman som hon låg i skilsmässa med, blev misstänkt i utredningen.

2016 dömdes exmaken, mot sitt nekande, för anstiftan till mordet på Veronica. Men när rättegången fick tas om, på grund av en jävig nämndeman, friades han.

Mordet på Veronica Lin

Domen överklagades men man har inte kunnat ta upp målet igen eftersom exmaken inte dök upp till hovrättsförhandlingarna.

Åklagaren: Hört det från källor vi litar på

Nu kommer nya uppgifter om att han sitter häktad i Kina misstänkt för mord. Dock oklart vilket mord. Enligt uppgifter greps han i oktober förra året.

– Vi har hört det från källor som vi litar på, säger åklagaren Ulrika Egelrud Bentelius.

Kinesisk polis har vänt sig till Veronicas anhöriga i Sverige för att få information om den svenska utredningen.

”Jag är den kinesiska polisofficer som handlägger fallet där xxx misstänks för mord”, skriver en person som utger sig för att representera den kinesiska polisen i ett mejl till familjen och efterfrågar utredningsmaterial.

Vill inte ha dödsstraff

Enligt Ulrika Egelrud Bentelius kräver ett samarbete med kinesiska polisen en garanti mot att man inte använder dödsstraff i detta fall.

– Då finns en möjlighet att från svensk sida, på regeringsnivå, kräva att det lämnas en garanti från kinesisk sida att man inte använder dödsstraff, säger hon.

Hon kommer inte att begära mannen utlämnad till Sverige.

– Jag kan inte begära honom utlämnad, eftersom han inte är häktad i sin utevaro. Det har inte tillkommit något nytt som skulle kunna göra att han häktas.

Att han är gripen i Kina, skulle det inte kunna vara något nytt?

– Den uppgiften i sig är inte tillräcklig. Vi vet inte vad det handlar om. Han kan vara häktad för en annan brottsmisstanke.

Mannen har hela tiden förnekat att han anstiftat mordet på Veronica Lin. Advokaten som företrätt honom i Sverige, Fredrik Ungerfält, känner inte till uppgifterna om att han gripits i Kina.

– Det är helt nya uppgifter för mig, säger han.

SVT har varit i kontakt med Justitiedepartementet och frågat om det pågår ett samarbete med Kina, men de har inte kunnat identifiera något sådant ärende.

SVT har sökt kinesisk polis.

Se dokumentärserien Veronica och den kinesiske miljonären på SVT Play,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Veronica Lin

Mer i ämnet