Leif GW Persson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mördade Veronica Lins ex-make har gripits i Kina. Men Leif GW Persson tror inte att svensk polis kommer samarbeta med kinesiska myndigheter. Foto: SVT/Veronica och den kinesiska miljonären

Leif GW Persson om Veronicas Lins ex-make: ”En avrättning i stort sett given”

Publicerad

Kinesisk polis vill ta del av den 20 år gamla mordutredningen på Veronica Lin och hennes granne i Högsbo. Den misstänkte mördaren sitter nu gripen i Kina. Men Leif GW Persson tror inte att kinesisk polis kommer att få ta del av den svenska utredningen.

– Det kan de inte få eftersom de inte kan garantera att han inte får dödsstraff, säger Leif GW Persson i programmet Veckan med Camilla och Leif GW.

Veronica Lin mördades 2003 och hennes ex-make misstänktes länge för mordet. Efter att han hade friats i tingsrätten 2016 flyttade han tillbaka till sitt hemland Kina. När fallet överklagades till hovrätten gick han därför inte att nå.

Mannen har också både misstänkts och friats för mordet på sin andra, kinesiska, fru.

Mordet på Veronica Lin

Nu har SVT fått uppgifter om att han gripits i Kina – 20 år efter att Veronica Lin och hennes granne hittades mördade i Högsbo. Det är oklart för vilket brott mannen har gripits.

Leif GW Persson om Veronica Lin-fallet

Kinesisk polis har bett att få ut delar av utredningen. Men kriminologen Leif GW Persson tror inte att svensk polis kommer kunna hjälpa den kinesiska polisen.

– Jag tror det här slutar i Kina, säger han.

Se Veckan med Camilla och Leif GW på SVT Play eller i SVT 1 klockan 21.00 onsdagen den 21/8.

En bild i tidningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har turerna varit i fallet med mordet på Veronica Lin i Högsbo. Foto: SVT/Veronica och den kinesiska miljonären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Veronica Lin

Mer i ämnet