Polis och demonstrerande personer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen utanför en vallokal i Göteborg utspelade sig upprörda scener när väljare skulle rösta i det iranska presidentvalet. Foto: SVT

Upprört utanför vallokalen till Irans presidentval i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen utanför en vallokal i Göteborg utspelade sig upprörda scener när väljare skulle rösta i det iranska presidentvalet. Flera väljare fick eskorteras av polis från platsen.

– Det här är faktiskt ett hot mot Sveriges demokrati, säger Shiva som röstade.

Under lördagen stod det klart att hjärtkirurgen Masoud Pezeshkian har vunnit presidentvalet i Iran. Valprocessen har dock fått stark kritik från svenskiranier och andra exiliranier i väst, eftersom endast regimtrogna kandidater tilläts ställa upp.

Högljudda protester

Utanför vallokalen i Göteborg står två grupper mot varandra. På ena sidan väljare som vill delta i valet och lägga sin röst, på andra sidan demonstranter som anser att deltagarna stödjer en odemokratisk regim.

En kvinna med tårar i ögonen visar en bild på sin morbror, som enligt henne avrättades av den iranska regimen utan anledning.

En man på väg till vallokalen möts av slagord och personliga påhopp.

– Hur vågar du rösta? Smuts! ropar flera demonstranterna medans mannen öppnar dörren till vallokalen.

Mannen tittar över mot demonstranterna och berättar att han skäms för deras skull. Han går in i vallokalen och lägger sin röst.

Del av större rörelse

Motdemonstranter hade samlats utanför utländska vallokaler i flera västländer i fredags, inklusive London och USA, för att protestera mot väljarna.

Shiva, en av väljarna, säger att tonen och attityden har blivit alltmer aggressiv mot väljare genom åren.

– Jag har sett det här många år innan men aldrig på det här sättet, säger hon.

Polisen hade ett tiotal poliser på plats för att säkerställa att valet genomfördes så smidigt som möjligt.

– Det har varit mycket känslor men jag tycker ändå att vi har hållit oss inom någon typ av ram för en fungerande demokrati, säger Sebastian Berntsen polisens insatschef.

Valet ifrågasatt

Valet har av utomstående bedömare omtalats som ett spel för gallerierna, där sex kandidater som är trogna den islamiska regimen ställer upp.

Irankännaren Arvin Khoshnood i Sverige har spått ett rekordlågt valdeltagande.

– Det är inte längre någon som tror att man kan påverka något genom att rösta, sa Arvin Koshnood till SVT i slutet av juni och fortsatte;

– Alla är i sak och ideologi eniga med varandra. Att man kallar någon för reformist och andra för mer hårdföra är bara ett spel för gallerierna, enligt Arvin Khoshnood.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.