Flera personer har smittats av tuberkulos vid ett boende i Skövde och en smittspårning har inletts. Foto: SVT/Skövde kommun

Utbrott av tuberkulos på boende i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal personer som har kopplingar till ett kommunalt boende i Skövde kommun har smittats av tuberkulos, tbc. Det rapporterar Skaraborgs allehanda.

– Det är både brukare och personal, säger Marie Blåder, tf socialchef.

Den första på boendet insjuknande i början av sommaren. Eftersom tuberkulos omfattas av smittskyddslagen inleddes då en smittspårning.

– De som bär på tbc har nu fått behandling, säger Marie Blåder, tf socialchef i Skövde. Hon vill i övrigt inte gå in på hur de drabbade mår.

Boendet håller öppet

Boendet där både personal och brukare blivit sjuka är ett boende inom socialtjänsten i Skövde kommun. Smittskyddet i regionen har inte funnit skäl att stänga boendet.

–  Vi har fått lugnande besked från smittskyddet. Vi vidtar inga direkta åtgärder utan boendet håller öppet som vanligt.

Tbc är en ovanlig sjukdom i Sverige som årligen drabbar 60 personer i Västra götaland.

– En noggrann smittspårning görs alltid, det är rutin vid en allmänfarlig sjukdom, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall som understryker att det är en behandlingsbar sjukdom.

Tuberkulos – tbc

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna, men även andra kroppsdelar. Det finns effektiva läkemedel mot sjukdomen och de flesta blir helt friska med behandling. Tuberkulos orsakas av en bakterie. I stora delar av världen är tuberkulos en vanlig infektionssjukdom. I Sverige är sjukdomen ovanlig.

Tuberkulos kan ge olika symtom beroende på var i kroppen du har sjukdomen. Vid tuberkulos i lungorna är det vanligt att du får hosta och slem som ofta pågår i mer än tre veckor.

Du kan också få ett eller flera av följande symptom:

  • Du känner dig svag, trött och går ofrivilligt ner i vikt.
  • Du får feber och svettas på natten.
  • Du får ont i bröstkorgen.

Källa: 1177 Vårdguiden i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.