Utegym ska lyfta folkhälsan i utsatta områden i Göteborg

Publicerad

I Göteborg finns 52 utegym. 13 av dem ligger i så kallade utsatta områden. Satsningen är en viktig pusselbit för att kunna lyfta områden i staden, menar folkhälsovetaren Johanna Froode.

– Vi ser en bra påverkan på folkhälsan här i Gårdsten, säger hon.

Så kan utegym lyfta utsatta områden – hör folkhälsovetaren Johanna Froode.

Det kommunala bostadsbolaget i Gårdsten satsade år 2020 på att bygga ett utegym i området, som en del av att främja folkhälsan. Drivande bakom projektet var Johanna Froode. Hon menar att det är svårt att mäta effekterna av utegymmet, men att de upplevda känslan hos de som bor i området har varit positiv.

— Det har blivit en tryggare plats med ökad närvaro.

Stora skillnader i hälsa

Det finns stora hälsoskillnader beroende på var man bor i Göteborg, enligt en jämlikhetsrapporten från Göteborgs stad. Den visar att en persons sociala status har betydelse för bland annat hälsa och förväntad livslängd.

Det skiljer sig 7,5 år i medellivslängd för kvinnor och upp till 9,1 år för män när de olika områdena jämförs med varandra. Lägst medellivslängd i Göteborg rapporteras i Mariaplan, Bergsjön, Kortedala och Norra Angered.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.