Arkeologerna vill bland annat se varför stenåldersmänniskorna bosatte sig vid vissa platser och hur de levde, men även hur de byggt sina megalitgravar. Dessa gravvårdar av stora stenblock på flera ton som finns på runt 30 platser på Orust.
– Vi har här en megalitgrav som är 5 500 år gammal och vi vet så lite om megalitsamhällena så vi vill forska mer, säger Bettina Schulz Paulsson, forskare och universitetslektor i arkeologi vid Institutionen för arkeologi och historiska studier vid Göteborgs universitet.
Ny teknik ger ny kunskap
Den senaste utgrävning av en megalitgrav på Orust gjordes 1915. Sedan dess har tekniken utvecklats och man hoppas nu bland annat med kol-14 metoder och DNA-teknik kunna lära sig mer.
– Vi hoppas kunna se vad de har lagat för mat. Vad de hade för växter. Hur såg landskapet ut. Vad hade de för några djur. Vad jagade de för djur, säger Bettina Schulz Paulsson.
”Stenåldern är vansinnigt spännande”
Själva graven skall de gräva ur senare i sommar, men redan nu har de blivit överraskade.
– Vi har hittat en boplats. Det verkar som om denna megalitgrav blev byggd på en äldre, tidigare boplats. Det verkar som om området här var väldigt populärt. Stenåldern är vansinnigt spännande, säger Bettina Schulz Paulsson.
Megalitgravar
Megalitiska monument kallas fornlämningar som är byggda av ett enda eller flera stenblock och som rests enskilt, i rader, i cirklar eller som gravar.
I Europa syftar termen på stenmonument från yngre stenåldern och bronsåldern. Det finns idag cirka 35 000 megaliter i Europa. De flesta är koncentrerade till kustnära områden, särskilt vanliga är de i Medelhavsländerna, Västeuropa och södra Skandinavien.
Källa: Wikipedia
Utgrävningen Orust 2024
Utgrävningen megalitgrav Tegneby 55 i Risset nära Nösund är en del av ett stort forskningsprojekt på Göteborgs universitet som heter NEOSEA som Bettina Schulz Paulsson, forskare och universitetslektor på Göteborgs universitet är ansvarig för.
På utgrävningen är även studenter med från en kurs på universitet. Utgrävningen är också en del av Roger Cederbergs doktorandprojekt. Det är också ett fransk-svenskt utbytesprojekt med Universitet Nantes i Frankrike.
Källa: Göteborgs universitet.