• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

arkeologer som gräver

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I åtta år ska arkeologerna gräva vid borgarna på Öland, och man startar vid ”den okända” Treby borg. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Jätteutgrävning på Borgarnas ö – åtta års jobb börjar vid i Treby borg på Öland

Publicerad

Ringborgarna från järnåldern på Öland fascinerar – och gäckar. Efter sensationella fynden i Sandby borg inleds nu ett enormt projekt att gräva i alla de öländska borgarnas förflutna. I veckan anlände en busslast arkeologistudenter till Treby borg på södra Öland.

Treby borg, eller Träby borg som den även kallas, blir först ut att undersökas i ett åttaårigt projekt där arkeologistudenter från Stockholms universitet och Linnéuniversitetet kommer att gräva på samtliga kända ringborgar på Öland.

Består av tre ”ringar”

Att valet föll på just Treby är flera. Dels för att den, till skillnad från flera andra ringborgar, är relativt obekant för de flesta och har kallats för den ”bortglömda borgen”. Det har dock gjorts tidigare okända utgrävningar på borgen som nyligen återfunnits, där man hittat spektakulära fynd.

– Det som gör den här borgen lite speciell är också att den består av tre cirklar som sitter ihop, alla andra borgar består av en cirkel. Vi vet inte om de här cirklarna använts samtidigt och om de har haft samma funktioner eller hur den här borgen relaterar till intilliggande borgar, säger Kerstin Lidén, professor i arkeologi vid Stockholms universitet.

Dramatisk period i historien

Hon är också projektledare för det åtta år långa forskningsprojektet vars syfte är att bättre förstå tiden mellan år 300-700 e.Kr. i Skandinavien.

– Det är en period som präglas av kriser i omvärlden. Västrom faller, vi vet att det är konflikter och att det finns pandemier, och vi vet också att det sammanfaller med en stor klimathändelse, tre vulkanutbrott som påverkar klimatet och ger missväxt, ungefär det vi upplever idag, säger Kerstin Lidén.

Den 8 juni öppnar utställningen ”Borgarnas ö” på Kalmar läns museum som redogör för myterna och utgrävningarna av ringborgarna på Öland. Fynd från kommande nya utgrävningar kommer att bli en del av den utställningen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.