Rapporten jämför mängden koldioxidutsläpp för tomater som fraktas från spanska Alicante till Falköping med lastbil, tåg och fartyg. Det visar sig att ett kilo tomater som odlats i växthus i Sverige släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som de spanska som fraktats hit med tåg. men även spanska tomater som kommer med lastbil, vilket är absolut vanligast, släpper ut mindre koldioxid än de svenska traditionellt odlade.
– Produktionen bidrar väldigt mycket till koldioxidutsläppen, säger Åsa Wilske, miljöchef på Göteborgs hamn.
Varför släpper produktionen ut så mycket mer i Sverige än i Spanien?
– Det beror på att vi behöver värma upp växthusen under vintersäsongen. När vi frågar experter på livsmedelsproduktion så säger de att det smartaste är att välja efter säsong.
Vid tomathyllorna i en livsmedelsbutik i Göteborg träffar Västnytt studenten Julia Gustavsson. Hon blir förvånad över rapportens resultat.
– Det är inte så man brukar resonera. Så har inte jag tänkt tidigare i alla fall, säger hon.
Du har inte lagt ihop frakten och produktionen?
– Nej, precis.
Kommer det att ändra ditt sätt att köpa tomater nu tror du?
– Ja, det är absolut något att fundera på.
Men det går att komma förbi de utländska tomaterna om man vill och ändå vara klimatsmart. Kravmärkta tomater kräver att uppvärmningen av växthuset ska ske med 100 procent biobränsle.
Miljöexpertens tre tips för miljövänliga tomater
* Köp stora tomater inte små. Frakten är inte lika viktig som produktionen så ta hänsyn till sort och odlingssätt. Cocktailtomater kan i vissa fall släppa ut lika mycket som nötkött.
*Undvik tomater från Holland, en stor del av växthusen där drivs med naturgas som släpper ut mycket koldioxid.
*Köp svenska tomater när det är säsong, välj gärna från lite mindre producenter, då är chansen större att växthuset drivs med spillvärme eller biobränsle.
Källa: Jonatan Wranne, IVL Svenska Miljöinstitutet