• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Val 2022: Två timmars kö till förtidsröstningen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan valet var det kraftiga köer till förtidsröstningen på flera håll i Göteborg. Under lördagseftermiddagen uppmanades väljare staden över att vänta med att lägga sin röst till morgondagen.

På bland annat Olskrokstorget och kulturhuset Kåken i Härlanda har röstmottagare tvingats be människor som vill lägga sin röst att vända och återkomma under valdagen.

Johanna Fasth är en av de många köande vid Olskrokstorget. När SVT träffar henne har hon väntat i en timme och 20 minuter.

Valet 2022 Väst

– Det tar lite lång tid, men det är viktigt att rösta. Jag hade ju kunnat rösta tidigare också, säger hon.

Håller extraöppet för de som väntat

Men det finns alltså de som fått stå ännu längre.

– Det har varit upp till två timmars kö. Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta imorgon istället, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad.

Vid klockan 15:00 på lördagen skulle förtidsröstningen egentligen ha stängt, men vid samma tidpunkt uppger Nowotny att de som ställt sig i kö innan dess kommer att få rösta.

Fler platser för förtidsröstning än 2018

Köerna har ringlat långa under veckan, och framför allt lördagen, trots att Götebrogs stad tagit höjd för mer förtidsröstande än tidigare år.

– Vi har utökat jämfört med 2018. Då hade vi förtidsröstning på 26 platser, nu har vi haft 32 platser plus 5 stycken som varit öppna vid enstaka tillfällen. De har ju också haft 17 dagar på sig, men många verkar ha haft svårt att bestämma sig, säger Frida Nowotny.

Hon identifierar också en skillnad från tidigare val som haft påverkan i själva vallokalen: nämligen att den som röstar numera plockar sina valsedlar inne i avskärmningen, och inte i förväg.

– Då tar det längre tid att genomföra själva röstningen, säger Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad.

Frida Nowotny, valchef på Göteborgs stad. Foto: Göteborgs Stad, Christina Terfors

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet