Obduktionen av Hvaldimir är klar och inget tyder på att något brott begåtts. Foto: Anton Engman

Valen Hvaldimir blev inte skjuten

Uppdaterad
Publicerad

När kändisvalen Hvaldimir hittades död misstänkte djurrättsorganisationer att han hade blivit skjuten. Nu är obduktionen klar och inget tyder på att något brott har begåtts, enligt den norska polisen.

Den sista augusti hittades kändisvalen Hvaldimir död i Norge. Dödsbeskedet ledde till spekulationer och djurrättsorganisationer misstänkte att han hade skjutits till döds.

Nu är den Veterinärmedicinska anstalten i Norge klara med obduktionen och ingenting tyder på att Hvaldimir har skjutits, uppger norska polisen till NRK.

Pinne hittades fast i munnen

Dödsorsaken tros istället vara en 35 centimeter lång och tre centimeter bred pinne som har hittats fast i Hvaldimirs mun.

– Obduktionen visade att hans mage var tom. Dessutom hade de flesta organ gått sönder. Det finns inget i de undersökningar som gjorts som slår fast att det är mänsklig aktivitet som direkt har lett till Hvaldimirs död, säger Amund Preede Revheim, chef för Nordsjö- och miljösektionen vid den gemensamma underrättelse- och utredningsenheten i Norges sydvästra polisdistrikt, till NRK.

Polisen kommer inte att gå vidare med utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.