Se hur Marie bor i sin van i klippet ovan.
Efter ett trauma fick Marie Ekström från Bollebygd PTSD, posttraumatisk stressyndrom, och blev sjukskriven i 4,5 år. Till en början yttrade sig besvären i fysiska symptom, bland annat domningar i ansiktet och händerna.
– Jag kommer inte ihåg när i processen jag fick diagnosen, men det var mycket fysiskt i början, och jag kände att nu lägger kroppen ned. Sedan gjorde hjärnan det också, beskriver hon.
– Mina vardagliga sysslor slutade fungera, så jag tänkte jag får nog åka hem från jobbet och vila i en vecka. Men en vecka blev till 4,5 år, säger hon.
”Jag var rädd för att gå utanför dörren”
För Marie Ekström var första steget under sjukskrivningen att att våga öppna ytterdörren och gå utanför hemmet. Hon led av katastroftankar, och kände att det mesta i livet var obehagligt.
– Varenda dag kände jag att jag bara behövde överleva, dag för dag.
Genom samtalsstöd hos psykolog och träning på gymmet lyckades hon tillslut vända sjukdomen. Men förändringen att byta livsstil blev avgörande, vilket även P4 Sjuhärad berättat om.
”Nu ska jag börja leva”
Marie Ekström visste att det är nära naturen som hon mår som bäst. Så för henne blev lösningen att köpa en renoverad van, som hon med enkelhet kan åka iväg med när hon vill. Efter sjukskrivningen har hon också anpassat sin arbetssituation och har skaffat ett jobb som hon kan sköta från bilen.
I klippet hör du mer om vad vanlife betytt för Marie.
Frisk från PTSD
Marie Ekström har gått från att ha varit långtidssjukskriven till att nu plugga hundra procent och driver eget företag. Hon är frisk från PTSD:n, men kan fortfarande känna av sviter från diagnosen.
– Jag mår bra, men ibland har jag dåliga dagar. Jag kan känna av hjärntrötthet jag har blivit känsligare, men jag har fått anpassa livet, säger hon.
Vad är vanlife?
En livsstil: Att leva i ett fordon på hel- eller deltid.
Ordet van översätts från engelskan till skåpbil, tillsammans med ordet life blir det skåpbilsliv.
Tanken är att det ska vara enkelt att resa runt till olika platser.