Att arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) nu talar öppet om att ändra lagstiftningen och inskränka strejkrätten har fått Vänsterpartiet att reagera.
De är starkt kritiska mot dessa tankar, och menar att det vore oacceptabelt att stänga möjligheten för andra än de kollektivavtalsbärande förbunden på en arbetsplats att genomföra stridsåtgärder.
– En sådan inskränkning skulle öppna för att fler arbetsgivare ägnar sig åt ”avtalsshopping”, alltså att man väljer ett avtal som är ”billigare” och ställer olika fackliga organisationer mot varandra. Risken växer då också för att arbetsgivare bidrar till startandet av egna fackförbund som de kan teckna fördelaktiga avtal med, skriver Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ali Esbati i ett pressmeddelande.
Han skriver vidare att man snarare borde stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden i dag, än att angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv.
Segsliten och ”olöslig” konflikt
Bakgrunden till att regeringens börjar tala i termer om att inskränka strejkrätten är den segslitna konflikten i Göteborgs hamn, där det icke kollektivanslutna Hamnarbetarförbundet genomfört stridsåtgärder mot arbetsgivaren APM Terminals och där arbetsgivaren bland annat svarat med lock-outer.
Konflikten är destruktiv och skadar svenskt näringsliv hävdar både Socialdemokraterna och Moderaterna.
”Borde vara främmande för varje svensk regering”
– I det specifika läget organiserar Hamnarbetarförbundet majoriteten av dem som arbetar i hamnen. Då är det rimligt att man från olika håll försöker nå en lösning. Att ge arbetsgivarsidan en ensidig gåva genom att ingripa statligt i den fria konflikträtten borde vara främmande för varje svensk regering, inte minst en socialdemokratiskt ledd. Vänsterpartiet avvisar inskränkningar i den fackliga konflikträtten, skriver Ali Esbati.