Foto: TT

Fackförbunden splittrade inför ny lag om strejkrätt

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Pappers protesterar mot regeringens initiativ till att införa ny lagstiftning som begränsar fackens strejkrätt. Men bland andra IF Metall tycker tvärtom att det är bra. Precis som arbetsgivarföreningarna.

Fackförbundet Pappers ordförande Matts Jutterström är besviken på sin partikollega Ylva Johansson. Hon har gjort något i det närmaste oförlåtligt. Att som socialdemokratisk arbetsmarknadsminister ta initiativ för att inskränka strejkrätten.

– Det är inte så roligt tycker jag, som ju själv är socialdemokrat, att en socialdemokrat går mot oss i fackföreningsrörelsen, säger Pappers ordförande Matts Jutterström.

Hamnkonflikten Göteborg

Arbetsgivarorganisationerna har drivit på

Än värre blir det för Jutterström eftersom arbetsgivarorganisationerna drivit krav på en förändrad konflikträtt under lång tid.

– Jag tycker att det är bra. Jag tror att de inser att sympatiåtgärder är någonting som man är för, men inte konfliktåtgärder som syftar till annat än att träffa kollektivavtal. Det är inte bra, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

– Nu ser man chansen att göra någonting kring det här. Det här, tror jag, är ett rent beställningsarbete från Svenskt näringsliv, säger Matts Jutterström.

Bakgrunden är striden i Göteborgs hamn. Fristående facket Hamnarbetarförbundet har trots ett gällande kollektivavtal i hamnen gått i strejk och försatt företaget i blockad vid ett flertal tillfällen de senaste 18 månaderna.

Regeringen vill täppa till lucka

Normalt råder det fredsplikt när det finns ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare, men eftersom Hamnarbetarförbundet är fristående och saknar ett eget kollektivavtal har förbundet ändå rätt att strejka. Det är den luckan som regeringen nu vill täppa till.

Flera fackförbund menar därför att regeringen gör helt rätt. IF Metall är beredda att ge stöd åt ny lagstiftning som stoppar Hamnarbetarförbundets möjligheter att strejka när det finns ett färdigförhandlat kollektivavtal.

– Jag ser ett problem som Ylva också ser, och problemet är att det är störningar i hamnen. Det gör att företag där våra medlemmar jobbar har svårt att få ut sina prylar som ska säljas ute på världsmarknaden och det innebär ett hot mot jobben för medlemmarnas del, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten Göteborg

Mer i ämnet