En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en åsna med en blå täckesdräkt som står intill en röd vägg. Den högra sektionen visar en välkomstskylt där en flicka och en kvinna interagerar med två getter och en vit häst i en grön miljö. Skylttexten ”Välkommen” är tydligt synlig. Den föreställer reklam för Åmåls djurpark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån kommunens djurpark i Åmål som fick sitt tillstånd indraget redan för två år sedan – och hör djurparksföreståndaren Rickard Karlsson berätta om djuren. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Vanvård på Åmåls djurpark – tio år av larm från Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan första larmet om att djuren far illa på Åmåls djurpark.

Men det dröjde till i höstas innan kommunen vräkte mannen som skött driften av parken – vid sin sida har han haft en nästan 100 år gammal veterinär som inte fört journal.

– Det här med djurens väl och ve la vi oss aldrig i, säger tidigare kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Allt börjar med ett brev till Åmåls kommun 2009:

”Jag ansöker om att helt ideellt få bedriva djurparksverksamhet.”

Brevet kommer från Rickard Karlsson som äger ett antal får, getter och kaniner.

Ett avtal skrivs 2010 och Karlsson arrenderar med hjälp av en stödförening den lilla djurparken för 200 kronor om året av kommunen – och flyttar in med sina djur. Kommunen står för skötseln av byggnaderna och marknadsför djurparken som en turistdestination på kommunens hemsida. Senare tillkommer även några minihästar och en åsna som heter Fabian.

”Jag har gjort allt för djuren”

Fyra år senare kommer Länsstyrelsens första anmärkningar om djurhälsan, under det kommande decenniet fortsätter de regelbundet.

– Jag har gjort allt för att djuren ska må bra, jag är stolt att jag lyckats hålla djurparken igång i 15 år, säger Rickard Karlsson, som varit anställd som föreståndare via lönebidrag.

Arbetet på djurparken har gjort att han gått back ekonomiskt, menar han.

Han säger att länsstyrelsens anmärkningar är av personlig karaktär, och hävdar att han under de tio senaste åren varit på plats varje dag utom en lördag, en söndag och två vardagar.

2021 belönas han med ett diplom av den lokala Rotaryföreningen för ”hans glädje och kärlek till djuren och alla barnen”. På diplomet kallas han ”djurparkens ängel”.

Se de vanskötta djuren på Åmåls djurpark

Länsstyrelsen drog in tillstånd 2022

Men länsstyrelsens handläggare har andra perspektiv.

2022 beslutar de, med hänvisning till allvarliga brister i djurens skötsel, att dra in tillståndet som behövs för att offentligt visa djur. Ett år senare har tre domstolar fastslagit deras beslut – trots det bor flera av djuren kvar i parken.

Flera av länsstyrelsens anmärkningar genom åren har rört djurparkens faciliteter, som kommunen har ansvar för. Tidigare kommunalrådet Michael Karlsson (S) menar däremot att djurhälsan var djurparksföreningens och Rickard Karlssons ansvar.

– Det här med djurens väl och ve la vi oss aldrig i, eftersom det inte var våra djur, säger han.

SVT:s granskning visar en tjänsteanteckning från 2017 där länsstyrelsen ringer upp Karlsson (S) för att diskutera tillståndet på djurparken.

”Jag poängterade att man kanske behövde se till att de djur som nu finns ska ha tillräckliga utrymmen innan man köper nya”, skriver handläggaren.

En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar Michael Karlsson (S), före detta ordförande i kommunstyrelsen i Åmål, i en mörk kavaj inomhus. Den högra sektionen visar två getter vid en stuga, en med mörk och en med ljus päls, stående nära en vägg och en pelare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Djurens väl och ve la vi oss aldrig i”, säger tidigare ordföranden i Åmåls kommunstyrelse, Michael Karlsson (S). Foto: SVT

Turerna runt Åmåls djurpark

3 november 2022: Länsstyrelsen beslutar att dra in tillståndet för Åmåls djurpark att offentligt förevisa djur. Beslutet ska vara genomfört senast två månader efter beslutet vunnit laga kraft.

Beslutet motiveras med ”allvarliga och grundläggande brister i djurens skötsel” och ”bristande förmåga att kunna sköta om djuren”. Djurparken överklagar beslutet och svarar att kritiken är obefogad och tillbakavisar påståenden om att hundar fått vara i djurens hägn.

15 juni 2023: Förvaltningsrätten avslår överklagan. I början av oktober 2023 nekar högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd och beslutet vinner laga kraft.

22 november 2023: Åmåls kommun beslutar att upphöra med föreningsstöd till djurparken.

23 januari 2024: Länsstyrelsen förelägger djurparken med vite, de får en dag på sig att åtgärda en rad punkter kring djurens hälsa.

I beslutet skriver de ”Länsstyrelsen har gjort flertalet kontroller hos dig under åren 2014–2023. Vi har konstaterat brister som skaderisker, tjocka djur, magra djur, oklippta får, smutsiga djur, avsaknad av foder, otillräcklig tillsyn, djur som inte har sällskap av artfrände, för små utrymmen, för långa och snedväxta klövar, felverkade hovar och klövar, djur i behov av veterinärvård.”

Rickard Karlsson överklagar beslutet och menar att alla påtalade brister är åtgärdade samt att tre legitimerade veterinärer har kontrollerat och besiktigat verksamheten under åren utan anmärkning på djurhållningen eller skötsel. Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten avslår senare överklagan.

12 april 2024: Länsstyrelsen delar ut vite på 5 000 kronor till djurparken för att de fortsatt visa djur offentligt. Rickard Karlsson skriver i sin överklagan att djuren måste vara kvar på platsen då han inte har någon annanstans att förvara dem och att han inte kan förhindra folk att passera. I november meddelar kammarrätten prövningstillstånd.

11 september 2024: Åmåls kommunstyrelse beslutar att verkställa beslutet från året före om att djurparkens verksamhet ska upphöra och att djuren ska avlägsnas sedan djurparksföreningens tidsfrist om att komma med en lösning löpt ut. Rickard Karlsson bestrider avhysningen.

30 september 2024: Djuren ska, enligt beslutet från kommunen, vara avlägsnade. Det är de inte så ärendet lämnas över till kronofogden.

26 november 2024: När SVT besöker djurparken finns fortfarande flera av getterna kvar. Geten Vitnos har nyligen fått killingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.